Alexandru Rafila atrage atenţia, la RFI, că obiectivele din campania de vaccinare anti-COVID vor fi ratate în acest an, în România: „În mod evident, ne îndreptăm, cel puţin în cursul acestui an, spre ratarea tuturor ţintelor legate de acoperirea vaccinală, pentru că toată lumea spera să vaccinăm 10 milioane de persoane, măcar la începutul toamnei, dacă era să fim rezonabili. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, iar lumea, în mod evident, fie nu a fost convinsă, fie a fost demobilizată să se vaccineze, prin anumite tipuri de mesaje care au fost transmise în această perioadă, în care situaţia din România a fost prezentată ca un mare succes, în condiţiile în care în mod evident discutăm de penultimul loc din UE ca şi număr de doze administrat la 100 de locuitori. Deci este clar că este un insucces şi acest insucces a fost generat şi de diverse declaraţii care au făcut referire la numărul de cazuri, care era singurul element important, nu şi la acoperirea vaccinală”.
Reprezentantul României la OMS crede că valul patru va aduce cazuri grave şi decese în ţară. „E foarte greu să spun cum va arăta, dar în mod evident, el nu ne va ocoli. Vedem că acest număr de reproducere care a devenit şi în România supraunitar, de circa o săptămână, va duce la creşterea numărului de cazuri (…). În multe ţări în care există recrudescenţa pandemiei, trecerea de la câteva sute de cazuri pe zi la câteva mii de cazuri pe zi se produce într-un timp foarte scurt, de două-trei săptămâni, s-a întâmplat în Grecia, în Olanda. (…) Valul patru, dacă va veni, va duce în România unde acoperirea vaccinală este scăzută şi la apariţia de cazuri grave şi la înregistrarea de decese, pentru că una este să apară un număr de cazuri într-o ţară unde populaţia este vaccinată în proporţie de 70% şi altceva este să apară acelaşi număr de cazuri într-o ţară în care populaţia este vaccinată doar în proporţie de 30%, pentru că atunci, proporţia de cazuri grave şi de decese va fi mult mai mare în ţara unde există doar această acoperire vaccinală de 30% şi noi ne găsim într-o astfel de situaţie”, a mai spus Alexandru Rafila la RFI.
Situaţia cazurilor noi de COVID-19 în ultimele zile
Miercuri, în ţară au fost înregistrate 102 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, dublu faţă de săptămâna trecută.
COVID-19 în Europa: rata de infectare s-a dublat
Rata de infectare s-a dublat în mai multe state europene, atrage atenţia CNCAV. Ţările cu cea mai mare creştere a ratei de infectare sunt Cipru, UK şi Olanda
Cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidenţa cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepţii fiind în Rusia, Portugalia şi UK. În momentul actual, Europa este în creştere a incidenţei, majoritatea ţărilor fiind în creştere cu până la 200%.
În Europa a crescut incidenţa cazurilor de aproximativ 3,4 ori în 19 iulie, comparativ cu o lună în urmă.