Alexandru Rafila îi linişteşte pe români în faţa valului 6. „Nu cred că vom mai ajunge la lockdown sau la restricționarea activităților. Vor mai fi valuri de infecții, aparent banale, pe care le putem controla. Cifrele trebuie să le comunicăm, să fie transparență”, a anunțat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a estimat, miercuri seară, că săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. ”Nu o să scadă, săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 şi ceva de cazuri pe zi. Estimez că, în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marţi, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Rafila.
După ce Octavian Jurma a spus că, la nivelul autorităților, exită un soi de negare cu privire la pericolul pe care îl mai prezintă acum Covid-19. ministrul Sănătății vine cu o replică la postarea „epidemiologului” de pe Facebook. „Nu vreau să fac comentarii, fiecare e liber să spună ce dorește. Important este dacă este abilitat să transmită informații și câte dintre informațiile date s-au adeverit.
Există tot felul de oameni care pledează pentru închiderea școlilor, economiei. Să fie sănătoși! Ar fi bine ca aceste opinii să vină din partea persoanelor calificate”, a spus ministrul Sănătății.
EXCLUSIV Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Va redeveni obligatorie masca de protecţie? Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră pentru români
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri seara, la Antena 3, că, în București, acolo sunt cei mai mulți copii infectați, au fost deschise centre ambulatorii pentru părinți. „Dacă este o creștere, suntem preocupăți. Trebuie să asigurăm asistența medicală în spitale, fie că vorbim de pacienți covid sau de cei care au nevoie la alte specializări.
Este o proporție mai mare de copii, 20 la sută persoane sub 18 ani. Sunt 600 de cazuri la copii și doar 6 sunt la Terapie Intensivă. Din fericire nu am avut decese la această categorie de vârstă. Ne așteptăm ca tinerii, copiii să facă forme ușoare. Criteriile de spitalizare pentru copii ar trebui luate în considerare. Am deschis în București, care e cel mai afectat, centru ambulatorii destinate copiilor la care părinții se pot adresa”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila îi linişteşte pe români: „Eu, personal, nu sunt pentru o nouă stare de alertă. Recomandăm masca în spaţiile închise”
Rafila, despre obligativitatea purtării măştii de protecţie: MS nu are la dispoziţie această pârghie/ Pledez pentru utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau mijloacele de transport în comun
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că ministerul pe care îl conduce nu are la dispoziţie introducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie, dar că pledează ca aceasta să fie folosită în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă ar trebui introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie.
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie. Mai ales că e o perioadă extrem de călduroară, e bine să existe o înţelegere şi o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii, ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau mijloacele de transport în comun. Eu pledez în continuare, am văzut exemple din partea unor persoane care la un moment dat discutau despre utilitatea măştii, s-au hotărât să o folosească, cred că este un semnal puternic ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, îi protejează şi pe ceilalţi şi trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi de responsabilitate”, a transmis Rafila.
El a precizat că, dacă masca nu este purtată corect, nu va da rezultatele aşteptate. „Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu, masca, dacă este purtată incorect, este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi şi corect. E greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestiunea asta, este important ca populaţia să înţeleagă şi să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.