„În momentul de faţă, după cifrele pe care le furnizează INSP – nu (nu se poate vorbi de o epidemie – n.r.), pentru că circulaţia mai intensă a virusului gripal nu se manifestă în toate zonele din ţară, pe de o parte. Pe de altă parte, numărul total de cazuri de viroze respiratorii este în intervalul aşteptat în ceea ce priveşte această perioadă a sezonului gripal în care se monitorizează circulaţia virusurilor gripale şi bineînţeles numărul de îmbolnăviri”, a explicat Rafila, potrivit Agerpres.
El spune că, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul de cazuri de gripă înregistrate la suta de mii de locuitori este de 1.000.
„Dacă vă uitaţi pe raportarea săptămânală pe care a făcut-o Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, este un grafic, numărul de cazuri înregistrate la 100.000 de locuitori este undeva puţin peste 1.000 de cazuri, iar nivelul maxim care ar trebui să fie depăşit în cazul unei epidemii, corelat cu circulaţia la nivel naţional a tulpinilor de virus gripal, este undeva pe la 1.500 de cazuri la 100.000 de locuitori. Puţin mai mult decât anul trecut în aceeaşi perioadă. Este mai mult, dar există şi o decalare a sezonului. Anul trecut descreşterea numărului de cazuri de viroze respiratorii înregistrat a început mai repede decât în acest an”, a susţinut medicul.
Rafila este de părere că în săptămânile viitoare numărul de cazuri de gripă ar trebui să scadă.
„Să vedem cum o să evolueze în săptămânile viitoare, dar este foarte probabil să scadă numărul de cazuri”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.