Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, nu s-a arătat prea optimist în privința atingerea țintei de 10 milioane de persoane vaccinate până la finalul anului.
Medicul atrage atenția că vaccinările anti-Covid au un trend descrescător în moomentul de față, ceea ce ne împiedică să ne atingem scopul.
„În mod evident, trendul este descrescător. Astăzi chiar am remarcat că numărul de persoane care au fost vaccinate cu prima doză a fost doar jumătate din numărul persoanelor vaccinate cu doza a doua.
Asta arată că peste încă trei săptămâni vom avea cu doza a doua doar 30.000 de persoane, așa că asta e foarte, foarte preocupant și dacă nu o să reușim să păstrăm ritmul cu 100.000 de administrări zilnice, în mod evident, nu o să atingem 10 milioane în decursul acestui an”, a spus Alexandru Rafila, joi seara, la un post TV.
„Cred că aceste maratoane au fost eficiente, sunt încă eficiente în orașele mari. Acolo populația are un alt tip de acces la informații, sigur, sunt și excepții, dar, în orașele mari sunt procente apreciabile de persoane vaccinate. Evident, s-au vaccinat cei care erau convinși că doresc să o facă. Mai e această masă de 30% din populație care ezită să se vaccineze și cred că acolo trebuie să lucreze, în principal, autoritățile pentru că cei care refuză să se vaccineze, în mod evident, vor fi foarte greu de convins”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Valeriu Gheorghiţă anunţă că obiectivul privind atingerea pragului de şapte milioane de vaccinaţi împotriva coronavirusului până la data de 1 august este unul realist. Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că totul depinde doar de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina.
Obiectivul privind atingerea pragului de şapte milioane de persoane imunizate anti-COVID-19 până la data de 1 august este unul „realist”, care poate fi atins, a spus Gheorghiță.
„Este un obiectiv deja transmis, este un obiectiv asumat. Noi încercăm să creăm toate modalităţile prin care un număr mai mare de persoane care îşi doresc să se vaccineze să poată să facă acest lucru într-un mod cât mai simplu, cât mai facil, să nu mai fim într-un sistem birocratic. (…) Avem în momentul de faţă, din fericire, un număr suficient de doze încât să asigurăm vaccinarea unui număr mai mare de persoane. Cred că acest obiectiv este unul realist, putem să îl atingem, dar depinde de noi toţi, nu doar de cât de bine este organizată logistica procesului de vaccinare, ci şi de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Medicul militar a explicat că disponibilitatea cetăţenilor de a se imuniza este direct legată de cât de bine sunt ei informaţi, făcând apel la vectorii de imagine şi persoanele care se bucură de credibilitate în comunităţi să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19.
„Beneficiile vaccinării sunt incontestabile. Nu există un vaccin sută la sută eficient. Importantă este atingerea imunităţii colective şi vedem deja în România o evoluţie favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România în momentul de faţă este în scenariul verde. Avem sub unu la sută rată de incidenţă cumulată la mia de locuitori la două săptămâni. (…) Deşi nu sunt date din studiile clinice, estimările arată că se menţine eficacitatea vaccinurilor actuale faţă de toate variantele virale circulante”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.
Inițial, Florin Cîțu spunea că vom atinge ținta de 10 milioane de vaccinați până la finalul lunii august.