Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a anunţat că pregătirile pentru valul 5 al pandemiei şi creşterea numărului de teste COVID reprezintă priorităţile mandatului său.
Alexandru Rafilla a declarat marţi că pregătirile pentru următorul val al pandemiei trebuie să înceapă de urgenţă astfel încât efectele să fie diminuate.
Bilanţ coronavirus 23 noiembrie 2021: 2736 de cazuri noi şi 273 de decese. Bucureştiul rămâne în scenariul roşu
„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat, nu cred că-l putem evita”, a spus Rafila. De asemenea, dacă va fi învestit în funcţia de ministru al Sănătăii, Rafila îşi propune să crească numărul românilor care se testează pentru depistarea COVID.
„Eu am în program această creştere a accesibilităţii la testare”, a explicat Rafila. Reprezentantul PSD a mai spus că va creşte importanţa serviciilor ambulatorii din toată ţara şi le-a cerut românilor să nu mai ia medicamente fără aprobarea medicului.
Ministrul propus al Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, marţi, că trebuie combătută medicaţia de acasă şi prezentarea tardivă la medic care au dus la agravarea cazurilor şi la creşterea numărului de decese. ”Să terminăm cu medicaţia asta care nu are nicio legătură cu tratamentul infecţiei şi care încă este practicată pe scară largă în România”, afirmă medicul, care precizează că, cel mai probabil, valul cinci nu poate fi evitat, dar trebuie să aibă o amplitudine cât mai mică.
Managerul unui mare spital COVID din România: „A scăzut numărul cazurilor cu forme medii spre severe”. Ce estimări are pentru perioada Sărbătorilor
„Certificatul verde trebuie utilizat în funcţie de evoluţia pandemiei. Germania nu este printre campioni, are spre 70% vaccinaţi. Deciziile în această situaţie trebuie luate în mod participativ. Oamenii trebuie să fie parte a măsurilor, nu împotriva măsurilor. OMS recomandă participarea societăţii în deciziile luate. Din 5 iulie a fost o creştere permanentă a infecţiilor de 16 săptămâni. Măsurile în România au fost luate în săptămâna 13-15, foarte târziu. Măsurile se iau după 3-4 săptămâni, nu în vârf pandemic. Noi discutăm abia acum de certificat, când scăderea cazurilor este rapidă. Oamenii se vor întreba acum de ce mai avem nevoie de certificat. Este o defazare, o lipsă de asumare politică. Trebuie oprită creşterea când ea este la un nivel scăzut. Creşterea nu se opreşte când eşti la apogeu”, a declarat recent Alexandru Rafila pentru Aleph News.
Cseke Attila: ”Spitalele au 10 zile să decidă dacă vor trata pacienți exclusiv COVID”
Şi ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că spitalele au 10 zile la dispoziție să se hotărască dacă vor trata sau nu pacienți exclusiv COVID-19. De asemenea, acesta a precizat că este important să începem pregătirea pentru valul 5.
”Voi spune foarte clar și DSP-urilor că trebuie să avem termene mult mai scurte pentru a ajunge la acest plan de reziliență de paturi, adică să avem posibilitatea în sistem să ajungem la numărul maxim de paturi mult mai rapid decât am ajuns în valul 4. De asemenea, în ceea ce privește asigurarea de medicamente trebuie să vă spun că, astăzi, pe medicamentele pe care le achiziționează Ministerul Sănătății, există stoc suficient”, a mai spus Cseke Attila.