Alexandru Rafila a spus că, dacă va reuși să scape de la moarte 5.000 – 10.000 de oameni, i se pare extraordinar. „Lumea are multe așteptări. Cred că sunt două tipuri: în primul rând, este vorba de evitarea unei situații similare ca cea prin care tocmai am trecut și cea de-a doua este calea spre normalitate”, a spus Alexandru Rafila.
Reprezentantul României la OMS a mai spus că știe destul de bine sistemul și Ministerul Sănătății și crede că dificultatea va fi legată de resursa umană, care, „atât cât există, trebuie mobilizată să lucreze” pentru controlul imediat al pandemiei.
„Trebuie un efort. Și mai este un lucru pe care vreau să îl spun. Nu mai discutăm de Ministerul Sănătății de la PSD sau al coaliției, problema e a României, nu a coaliției și din punctul ăsta de vedere nu am niciun fel de prejudecată și lucrez cu oricine are bunăvoință, și disponibilitate, și știință. Nu mă interesează vechea moștenire sau greaua moștenire. Dacă reușim să scăpăm de la moarte 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni, mi se pare un lucru extraordinar!”, a spus Alexandru Rafila.
Noul ministru al Sănătăţii anunţă deja un nou val de Covid şi cere atât măsuri de prevenire, cât şi de pregătire a spitalelor pentru a face faţă mai bine unui număr mare de cazuri.
„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat, nu cred că-l putem evita”, a spus Rafila. De asemenea, dacă va fi învestit în funcţia de ministru al Sănătăii, Rafila îşi propune să crească numărul românilor care se testează pentru depistarea COVID.
„Eu am în program această creştere a accesibilităţii la testare”, a explicat Rafila. Reprezentantul PSD a mai spus că va creşte importanţa serviciilor ambulatorii din toată ţara şi le-a cerut românilor să nu mai ia medicamente fără aprobarea medicului.
Ministrul propus al Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, marţi, că trebuie combătută medicaţia de acasă şi prezentarea tardivă la medic care au dus la agravarea cazurilor şi la creşterea numărului de decese. ”Să terminăm cu medicaţia asta care nu are nicio legătură cu tratamentul infecţiei şi care încă este practicată pe scară largă în România”, afirmă medicul, care precizează că, cel mai probabil, valul cinci nu poate fi evitat, dar trebuie să aibă o amplitudine cât mai mică.