Medicul Alexandru Rafila a precizat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România (PLF) pentru pasageri. Documentul trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale.
„E vorba despre adoptarea unui act normativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente. Avem deja în România 10 cazuri. În acest sens, România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene 1212 din 2021 în ceea ce priveşte instituirea de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere.
Nu este un document care împiedică în vreun fel circulaţia. Dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi DSP-urile să poată facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun; de testare sau de izolare a persoanelor infectate. Nu e altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate.
În mod evident, Poliţia de Frontieră are un rol important în aplicarea acestei măsuri legislative şi STS care a facilitat ca sistemul informatic existent să poată să fie upgradat
Acest certificat nu va produce în niciun fel complicaţii tuturor cetăţenilor români care completează acest certificat”, a explicat Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.
„Cetăţenii români, toţi călătorii, indiferent de cetăpţenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să-l completeze, pot să meargă la domiciliu în 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi dacă cumva nu respectă acest interval”, a mai precizat Rafila.
Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară, personalului autorizat din punctele de frontieră.
Necompletarea se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei.
„Nimeni nu îşi doreşte să ajungem acolo, tocmai de aceea a fost termenul de 24 de ore, suficient de rezonabil pentru a permite oricui, poate din grabă, neatenţie, dintr-o conexiune mai lentă la Internet să nu fi reuşit să rezolve această chestiune până la momentul în care ajungi în faţa Poliţiei de Frontieră”, , a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.