Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila susține că școlile trebuie redeschise prin practicarea unor ture. „Frizeriile, cosmetica, trebuie reluate într-o formă sau alta. Elevii pot fi chemați la ore în schimburi întinse pe toată ziua. Sunt acțivități, precum stomatologia, care trebuie reluate. Testarea ar trebui să fie eșantionată, nu de masă. Relaxarea va fi facuta în pași, nu va fi făcută deodată”, a spus Rafila.
„S-au lansat multe variante. Nu cred că cineva este capabil să spună cu exactitate data când se vor relaxa măsurile. S-a făcut referire la data de 15 mai pentru că atunci se termină prelungirea stării de urgență.
Dacă până atunci, se întâmplă două lucruri importante: pe de o parte, punem la punct o strategie care să fie aplicabilă etapizat și verificată la sfârșitul fiecărei etape, iar pe de altă parte până pe data de 15 mai se înregistrează o scădere constantă a numărului de cazuri și asta depinde de noi toți, atunci sigur ne putem gândi la o relaxare a măsurilor și la o reluare a diferitelor tipuri deactivități”, a spus Alexandru Rafila.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Preşedintele a criticat un plaqn atribuit Institutului Matei Balş care includea izolarea persoanelor de peste 65 de ani, transmiţându-le acestora să stea liniştiţi, pentru că nimeni nu le va impune lucruri inumane. El a mulţumit marţi românilor, autorităţilor, preoţilor pentru modul în care au respectat recomandările refritoare la distanţarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, a mulţumit medicilor pentru eforturi şi a condamnat cu fermitate manifestările violente, puţine, dar foarte vizibile din aceste zile.
Tănase Stamule, consilier economic al premierului Ludovic Orban, a declarat marți la Antena 3 că vor începe să se ridice gradual restricțiile introduse în epidemie doar în momentul în care se va ajunge la un „raport de 1 la 1” între noile cazuri COVID-19 și numărul vindecărilor.
„Sunt discuti de relaxare, dar trebuie sa vina cand numarul de imbolnaviri este egal cu numarul de vindecari, 1 la 1. Cand vom vedea ca o perioada, una, doua saptamani, se va pastra acest raport si o presiune redusa asupra sistemului medical…Asta face si Germania acum unde raportul este 1 la 1. Sa va dau un citat din analizele din Germania, daca raportul este de 1,3, dacă un bolnav infecteaza 1,3 persoane, sistemul sanitar german pica in iulie”. a declarat Tănase Stamule.