Alexandru Rafila pune la îndoială datele COVID făcute de autorități. Medicul a declarat la B1 Tv faptul că țările în care tulpina britanică a coronavirusului a devenit dominantă înregistrează un număr mai mare de cazuri de infectare cu COVID.
”În primul rând că această secvențiere nu se face la întâmplare, adică nu facem secvențierea tuturor tulpinilor izolate sau pe care le luăm întâmplător într-o anumită zi. Secvențierea se face la tulpinile suspecte, aș spune, adică tulpini la care la testul RT-PCR obișnuit eu amplific porțiunea care e corespunzătoare, dacă vreți, genei S, de suprafață, și atunci, dacă nu amplifică, dintr-odată cazul acela este suspect, ar putea fi vorba despre tulpina cu mutația din Marea Britanie și se face secvențierea acestor cazuri” , a declarat medicul.
Alexandru Rafila pune la îndoială datele COVID făcute de autorități
Medicul pune la îndoială datele oferite de autorități în ceea ce privește infectarea cu tulpina britanică COVID în România și precizează că România a ajuns pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cumulată, însă doar dacă datele sunt reale.
„De fapt, așa s-au și identificat primele cazuri în România, iar această secvențiere, sigur, ne poate da o imagine a răspândirii pentru că ar trebui să avem o hartă a modului în care se răspândește această tulpină în România, să vedem dacă există zone unde sunt mai multe cazuri într-un timp relativ scurt. Deocamdată, nu putem să tragem această concluzie din două motive – avem relativ puține tulpini secvențiate și identificate ca fiind mutante până în acest moment, iar cel de-al doilea element, care ne face să credem că nu avem o răspândire largă a acestei tulpini, este faptul că noi staționăm la acest număr de cazuri, între 2.000 și 3.000. Țările în care această tulpină a devenit dominantă înregistrează un număr mare de cazuri. România a ajuns acum cred că pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cumulată. Acesta este un lucru bun, cu o singură condiție – să fie și real”, a mai precizat medicul.