Alexandru Rafila răspunde atacurilor liderilor USR: Limbajul domnului Ghinea lasă de dorit. M-am gândit la chestiunea cu cei şapte ani de-acasă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a răspuns miercuri acuzaţiilor liderilor USR care au spus că "pune cruce celor 25 de spitale din PNRR". Rafila a spus că limbajul fostului ministru Cristian Ghinea, care îl acuzase că ”îi este lene să lucreze la operaţionalizarea agenţiei care ar trebui să construiască spitale şi cumpără televizoare”, a lăsat de dorit.
Filip Stan
16 feb. 2022, 15:03
Alexandru Rafila răspunde atacurilor liderilor USR: Limbajul domnului Ghinea lasă de dorit. M-am gândit la chestiunea cu cei şapte ani de-acasă

Întrebat despre acuzaţiile aduse de reprezentanţii USR, privind banii din PNRR pentru spitalele regionale, ministrul Sănătăţii a spus că ”este o mare confuzie, pentru că spitalele regionale nu sunt finanţate prin PNRR”.

”Am fost suprins, au fost trei reacţii, domnul Voiculescu, domnul Ghinea, doamna Mihăilă, a fost o reacţie concertată. Nu vreau să intru în niciun fel de polemici, am fost surprins, cel puţin din partea domnului Ghinea, limbajul a lăsat de dorit. Mă şi gândeam, nu ştiu de ce m-am gândit la chestiunea cu cei 7 ani de-acasă, dar probabil că am făcut eu un exerciţiu prea intens de gândire în ceea ce îl priveşte pe domnul Ghinea”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „E de bun-simţ să purtăm mască, nu este botniţă”. Cum va fi evitată decizia CCR VIDEO

Reacţia ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila vine după ce fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea l-a acuzat că îi este „lene” să lucreze la operaţionalizarea agenţiei care ar trebui să construiască spitale – ANDIS – şi să definitiveze lista de 25 de spitale din PNRR.

Şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat miercuri că Alexandru Rafila şi „experţii” din PSD „ne arată din nou că nu ştiu cu ce se mănâncă construcţia de spitale”.

„Evident, sunt tot «experţii» care în trei ani de guvernare nu au început nici măcar unul din cele 8 spitale regionale promise de Liviu Dragnea. Acum, ca să îşi justifice incompetenţa şi întârzierile cu implementarea PNRR, iese din nou la atac şi trimite corpul de control al premierului să verifice modul de redactare al componentei sănătate din PNRR”, a afirmat Ioana Mihăilă, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Ea a menţionat că această componentă a fost printre primele finalizate din planul pe care România l-a transmis, fiind apreciată la nivelul Comisiei Europene.

„Spune domnul Rafila deci că există în PNRR cheltuieli cu «consultanţa» în valoare de 25 de milioane de euro la «investiţii» de 5 milioane de euro. Sună cumva ciudat şi spectaculos. Când am reuşit să obţinem această sumă record pentru sănătate, Comisia a fost îngrijorată că Ministerul Sănătăţii nu are capacitate de a face spitale – şi avea dreptate dacă ne uităm la ce au făcut de fapt «experţii» PSD. MS are două direcţii diferite care se ocupă de construcţia de spitale – amândouă ineficiente. Ele trebuiau să fie înlocuite de o Agenţie specializată (ANDIS), un centru de excelenţă, cu lideri şi angajaţi evaluaţi pe baza rezultatelor concrete şi care să ofere cadrul necesar mobilizării actorilor din piaţă specializaţi în administrarea de proiecte majore de infrastructură spitalicească. Am reuşit finanţarea ANDIS din PNRR şi asta e o realizare politică importantă, pentru că Comisia nu accepta fonduri pentru funcţionarea instituţiilor decât în cazuri excepţionale”, a explicat fostul ministru al Sănătăţii.

Ioana Mihăilă consideră „ciudat” faptul că „Rafila se plânge acum că este finanţată ANDIS din PNRR”.

„De fapt, situaţia este aşa: 5 milioane sunt cheltuielile cu operaţionalizarea şi funcţionarea ANDIS pe 5 ani, iar 25 de milioane sunt cheltuielile cu asistenţa tehnică. Investiţiile sunt de fapt 1,7 MILIARDE euro. Rafila pune cruce celor 25 de spitale din PNRR”, a detaliat Mihăilă.

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru o turistă care a mers cu mașina în Grecia. Ce a pățit la puțin timp după ce a ajuns în Halkidiki. Ți se poate întâmpla și ție
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Fermierii români primesc mai mulți bani de la stat! Se dau 310 milioane de euro!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
Așa sunt păcăliți românii. Ce se ascunde în spatele cosmeticelor BIO
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta: „Așa a vrut Ileana”
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
Aspretele filmat pentru prima dată pe timp de noapte în râul Vâlsan: un pește fosilă vie, pe cale de dispariție
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!