Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacționat dur față de cazul de la spitalul de Psihiatrie din Murgeni, unde trei pacienți au murit şi alți 29 au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară de la o pomană primită în unitatea medicală.
Autopsiile celor trei oameni morţi de la spitalul de Psihiatrie din Murgeni, după ce au mâncat peşte pangasius de la o mânăstire, sunt gata, rezultatele fiind deja trimise procurorilor. În spital sunt şi acum internaţi 29 de oameni care au simptome de toxiinfecţie alimentară, iar procurorii încearcă să afle de la ce a pornit totul.
Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat semnalul demiterii managerului unitpții medicale, Ionel Carp, însă decizia îi aparţine primarului orașului Murgeni, deoarece unitatea sanitară se află în subordinea sa.
„Această neglijență a dus la apariția unei îmbolnăviri la mai mulți dintre pacienți și chiar la decesul unora dintre ei. (…) Nu s-a confirmat cauza, dar în mod evident că a existat un sindrom digestiv cu grețuri, cu vărsături, care a urmat consumului unor alimente. Deci eu înțeleg că nu s-a decelat agentul sau se caută în continuare, dar până la urmă examenul medico-legal va confirma pentru fiecare dintre acești pacienți cauza decesului, iar probabilitatea ca această cauză a decesului să fie legată de consumul de alimente este foarte mare”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, în cadrul unei declarații de presă, potrivit vremeanoua.ro.
Între timp, comerciantul care a vândut peştele pangasius exclude posibilitatea ca marfa lui să fi cauzat moartea pacienţilor. Omul susține că sursa de infectare a peștelui nu a provenit de la el, dat fiind faptul că a vândut acest tip de pește în cantități mari şi la mânăstire, dar şi altor persoane, şi nimeni nu a acuzat vreo neplăcere. De asemenea, fiecare vânzare a avut loc în mod legal, cu factură.
„Este vorba, probabil, despre materia primă, despre peștele care a fost cumpărat de la un procesator sau de la un distribuitor, nu știu exact ce calitate avea acea persoană. Agenția Națională Sanitar-Veterinară are mecanisme prin care poate să emită astfel de alerte, dar nu avem, până în momentul de față, niciun rezultat toxicologic, de exemplu, sau microbiologic care să justifice așa ceva. Încă se caută în aliment și în probele biologice de la pacienți, eventualul agent care a dus la îmbolnăviri și la decesul a trei persoane”, a adăugat ministrul Rafila în acest sens.
Rezultatele autopsiei vor releva adevăratul motiv pentru care cei trei pacienți au murit. De asemenea, și analizele celor aproape 30 de oameni aflați și acum în spital vor arăta de la ce a pornit boala. În cauză s-a deschis un dosar pentru ucidere din culpă şi urmează ca oamenii legii să afle cine se face vinovat de toate cele întâmplate.
Citește și: Ce conține peștele pangasius, consumat de pacienții spitalului Murgeni. Poate face mai mult rău decât bine