Medicul Alexandru Rafila a explicat că, din datele analizate până în prezent, vaccinarea împotriva COVID nu opreşte transmiterea virusului.
„E clar că vaccinarea nu opreşte transmiterea. Am avut o proporţie clară vaccinaţi vs. nevaccinaţi. La nivel naţional, avem 41% din populaţie vaccinaţi, 59% nevaccinaţi. Proporţia de cazuri noi în ultimele săptămâni a fost 43% la persoanele vaccinate şi 57% la cele nevaccinate. Se apropie aceste proporţii. Chiar dacă se apropie, la categoriile vulnerabile, mai ales e importantă vaccinare pentru că previne cazurile grave”, a explicat dr. Alexandru Rafila, la Prima TV.
Citeşte şi: Alexandru Rafila, avertisment despre Omicron. „Săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”
„Dacă ne uităm pe structura pe grupe de vârstă a persoanelor infectate, vedem că cei mai afectaţi sunt cei cu vârsta între 20 şi 59 de ani, adică populaţia activă, mobilă care se îmbolnăveşte mai uşor, în măsura în care reuşim să protejăm vârstnicii inclusiv prin vaccinare”, a precizat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că e posibil ca în următoarele două săptămâni România este posibil să atingă vârful valului cinci al pandemiei.
„În 10-15 februarie vom atinge vârful valului 5, în circa două săptămâni. Rata de producere a acestei infecţii a scăzut. Am avut o rată de reproducere de 1,87. Acum e 1,25. Este o scădere progresivă. E şi aceasta îngrijorător. Viteza de creştere a scăzut”, a mai spus Rafila.
Referitor la un posibil val şase al pandemiei, Alexandru Rafila a dat de înţeles că că în biologie nimic nu este imposibil.
„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, a afirmat medicul, arătând că virusul poate suferi alte mutaţii.
„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.
Medicul precizează că această creştere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului deceselor şi cazurilor grave „ar putea să însemne, într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”.
Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creştere a gradului de testare „substanţială”, care ar putea duce la realizarea a 150.000 de teste zilnic.
Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”