Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre amenajarea unităţilor mobile de Terapie Intensivă în TIR-uri, precum cea în care trei pacienţi infectaţi COVID-19 au murit, luni, după ce au rămas fără oxigen.
„Astfel de soluţii sunt soluţii temporare pentru a absorbirea unui vârf de pacienţi într-o perioadă de timp limitată, până în două-trei săptămâni, după care spitalizarea trebuie să se producă în spitale standard.
Dacă spitalele din România erau mai repede amenajate în aşa fel încât să permită spitalizarea atât a pacienţilor COVID, cât şi a celor non-COVID, aici trebuie să spunem că accesul la servicii de sănătate a pacienţilor cu alte patologii continuă să fie problematic şi va fi în continuare îngreunat de actuala politică”, a explicat medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, într-o declaraţie de presă la Parlament.
Citeşte şi: Tragedie la Spitalul Victor Babeş. Parchetul preia ancheta în cazul celor trei morti din TIR-ul ATI
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat că dacă aceste unităţi mobile vor fi folosite excesiv „riscul pentru pacienţi va creşte”.
„Gândiţi-vă la pacienţii care au nevoie de intervenţii de ortopedie înalt specializate şi apelau la spitalul Foişor. Dacă acest lucru continuă să nu se facă, DSP-urile să evalueze spitalele, să facă un design al circuitelor separate dintre cele două categorii de pacienţi, se va continua această situaţie în care din păcate aceste unităţi temporare de Terapie Intensivă vor fi folosite excesiv şi riscul pentru pacienţi va creşte”, a explicat Alexandru Rafila.
Trei pacienţi infectaţi cu COVID au murit luni după ce au rămas fără oxigen într-o unitate mobilă de Terapie Intensivă aflată la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.
„Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Şeful DSU, Raed Afarat, a dat explicaţii despre defecţiunea sistemului de alimentare cu oxigen care a dus la moartea celor trei pacienţi.
„Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. Aceste reductoare există şi la ieşire din stocator şi la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie lăsată să urce la mai mult de 5,8. Astăzi presiunea a crescut peste 6 Bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta face obiectul unei anchete.
Ce s-a întâmplat în TIR? Ventilatoarele care sunt de fabricaţie americană, nu vorbim de ventilatoare de calitate slabă, când se depăşeşte presiunea de 6 bari intră în sistemul de autoprotecţie. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul ATI mobile.
Colegii de acolo au lucrat ca să remedieze situaţia”, a afirmat Raed Afarat.
Potrivit informaţiilor obţinute de România TV, în momentul tragediei de la Victor Babeș, niciun cadru medical nu se afla în unitatea mobilă. Au intrat când cele trei paciente erau deja decedate. Mai grav, angajații DSU care deservesc TIR-ul de Terapie Intensivă nu sunt acreditați de DSP.