Alexandru Rafila se opune înfiinţării Agenţiei pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate. Deputatul PSD spune că în România există deja o agenţie specializată în investiiţii, iar creearea unei noi agenţii ar duce doar la crearea unei noi structuri birocratice care cheltuieşte banii publici.
„În România avem o agenţie specializată în investiţii. Crearea unei noi agenţii în cadrul guvernului presupune câteva elemente pe care ar trebui să le comentăm. În primul rând, creează o nouă structură birocratică care cheltuieşte bani publici, în condiţiile în care deja Ministerul Sănătăţii are 6 secretari de stat. Un preşedinte al unei astfel de agenţii care ar avea personalitate juridică şi ar fi ordonator de credite, înseamnă o nouă funcţie de demnitar, înseamnă foarte multe posturi de directori sau de lucrători.
Nu înţeleg din ce cauză atribuţii ale Ministerului Sănătăţii sunt transferate sau se doresc a fi transferate către agenţie, iar în proiectul de ordonanţă de urgenţă care nu a fost încă aprobat chiar este o precizare care este neadevărată, se menţionează acolo că o astfel de agenţie este o condiţionalitate în ceea ce priveşte primirea fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este neadevărat”, a spus deputatul PSD într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.
Acesta a mai precizat că o astfel de agenţie „va direcţiona discreţionar” modul de alocare a resurselor, iar autorităţile locale vor fi forţate să apeleze la consultanţa care va fi indicată de această agenţie.
„Banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu sunt bani gratis, sunt bani pe care trebuie să îi dăm înapoi, vom vedea care vor fi dobânzile pe care trebuie să le plătim la aceşti bani. Eu nu vreau să cred că propunerea fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin care o astfel de agenţie trebuia să stabilească o sumă de bani tampon de circa 2 miliarde de euro prin care să garanteze construcţia unor spitale de către operatori privaţi, cu resursele lor, dar garantate cu acest fond de Ministerul Sănătăţii şi ulterior intenţia era de închiriere a acestor spitale către Ministerul Sănătăţii sau către autorităţile locale.
Mi se pare o chestiune greu digerabilă şi din punct de vedere politic, şi social, şi moral, şi economic, pentru că nu poţi să blochezi 2 miliarde din banii din PNRR să garantezi unor operatori privaţi construcţia unor spitale, care, după aceea, sunt închiriate pe un termen foarte lung, de 25 de ani, autorităţilor. Este o formulă care va fi păguboasă la sfârşitul zilei pentru statul român”, a mai precizat Rafila.