Medicul Alexandru Rafila a dat noi explicaţii în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că doar restricţiile care i-ar viza doar pe nevaccinaţi înseamnă discriminare.
„Nu vreau să comentez ceea ce a spus preşedintele. Încerc să explic ceea ce cred eu. Cred că domnul preşedintele s-a gândit probabil la faptul că autorităţile nu au făcut ceea ce ţine de ele ca să convingă oamenii. Ne întoarcem la o discuţie demarată în urmă cu o săptămână.
De la început, am fost împotriva acestei discriminări care de fapt este şi poziţia oficială a OMS apropo de discriminare şi segregare între vaccinaţi şi nevaccinaţi.
Înţeleg că autorităţile nu au făcut ceea ce a trebuit, n-au putut să convingă oamenii, să-i informeze, n-au existat acţiuni dedicate pentru personalul medical, pentru cadrele didactice încât ei să poată să decidă în cunoștință de cauză, având toate informaţiile pe masă. Să existe consiliere care să ducă la creşterea procentului celor vaccinaţi.
Nu poţi să impui restricţii când tu nu ţi-ai făcut treaba”, a declarat Alexandru Rafila, la Romania TV.
Citeşte şi: OMS cere ca cea de-a treia doză de vaccin să fie amânată. Termenul poate fi prelungit
„Niciodată nu am apreciat că a fost un succes. Noi am plecat la drum, în ianuarie – februarie, pe locul 4 – 5 în Europa şi am ajuns pe locul pe care-l avem de obicei – penultimul în UE, având jumătate dintre populaţie vaccinată faţă de media Uniunii Europene”, a precizat dr. Rafila.
„E clar că această campanie a fost un eşec, dar ceea ce mă surprinde pe mine cel mai tare este că aceste două luni care au trecut din momentul în care oamenii, în mod evident, nu s-au mai vaccinat, am ajuns la un maxim de 10.000 de persoane care se vaccinează zilnic, de la 100.000, ţineţi minte.
A scăzut de 10-12 ori numărul celor vaccinaţi. Nu s-a întâmplat nimic. S-a aşteptat în termeni mioritici să se întâmple o minune ca lumea revină la vaccinare.
Această minune, fără contribuţia autorităţilor, fără parteneriatul cu populaţia, cu profesioniştii, nu se poate întâmpla”, a adăugat reprezentantul României la OMS.
„Au fost sloganuri, nu informaţii, pentru că omul vrea informaţii. Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani este importantă pentru că un adult poate să accepte vaccinare, chiar şi într-un context în care e mai puţin informat, dar când e vorba de copilul lui, nu face lucrul ăsta decât dacă are la dispoziţie toate informaţiile şi răspuns la toate întrebările pe care el şi le pune.
Nu există o campanie dedicată părinţilor care poate vor să-şi vaccineze copiii, dar poate au nişte întrebări şi îndoieli. Nu există”, a mai precizat Alexandru Rafila.
„Această sarabandă a discursurilor unor persoane care n-au nimic de-a face cu domeniul medical, am rămas surprins că în ultima perioadă, domnul premier şi vicepremierul Dan Barna sunt cei mai buni experţi în sănătate publică. Ne-au transmis tot felul de mesaje pe care nu ştiu cine le-a prelucrat sau sunt bazate pe propriile opinii.
Atât timp cât această campanie de informare va aduce în prim plan politicienii nu va avea succes. Sunt convins că dacă toţi medicii care sunt credibili în această ţară şi dacă nu vor exista campanii de compromitere a medicilor, pentru că există, dacă ei ar fi fost principalii promotori ai vaccinării, lucrurile ar fi stat altfel”, a explicat medicul Rafila.
Reprezentantul României la OMS a spus că a fost „foarte uimit” să vadă diverse persoane au discutat despre vaccinare, „chiar medici care n-au niciun fel de specialitate, care sunt cotaţi, epidemiologi, specialişti în sănătate publică”.
„Atât că au terminat facultatea de Medicină. N-au avut o calificare ulterioară. În momentul în care vii cu astfel de persoane împreun cu cei din zona politică, evident că până la urmă se ajunge la o proastă înţelegere”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.
„Testarea (pentru COVID) a fost finanţată, însă nu la dimensiunile la care a fost finanţată în Germania. Accesul la testarea rambursată a fost oarecum limitat pentru persoanele simptomatice.
Identificarea şi izolarea focarelor a fost foarte limitată, iar capacitatea DSP-urilor să facă acest lucru şi să diminueze răspândirea bolii a fost extrem de puţin eficientă în unele judeţe”, a explicat dr. Alexandru Rafila, deputat PSD.
„Din păcate nu reuşim să adunăm şi să ne dăm seama care e interesul nostru naţional, să putem să funcţionăm ca societate, economie şi copiii să poată să meargă la şcoală.
Toată treaba asta a fost deturnată în scop politic. Am auzit data de 25 septembrie (data congresului PNL). Dacă majoritatea acţiunilor Guvernului sunt setate în vederea realizării unui scop politic, despre asta discutăm, care nu ţine de interesul naţional, ci de un anumit interes politic, atunci vă daţi seama că toată partea legată de credibilitate şi de impact se volatilizează.
Oricum există o neîncredere în clasa politică, iar chestia asta potenţează, de fapt, acest fenomen. Consecinţa, o acţiune benefică în sănătate publică, adică vaccinarea, este compromisă”, a afirmat dr. Rafila.