Întrebat, marţi seară, într-o emisiune la TVR, despre evoluţia numărului de cazuri de COVID-19 în România, Alexandru Rafila a afirmat că „10.000 or să fie în 10-15 zile”.
Acesta a subliniat că trebuie pus accent mai mult pe partea de sănătate publică şi pe creşterea capacităţii de testare. „Dacă am putea să creştem şi capacitatea de testare încât să putem să facem circa 80.000 de teste pe zi, în condiţii de calitate însă (…) atunci sigur că am putea să încercăm să ţinem şi lucrul sub control mai bine. Lumea se concentrează pe măsurile legate de încetarea unor activităţi şi nu se concentrează pe măsurile de sănătate publică: identificarea persoanelor infectate, a contacţilor, testarea contacţilor. Asta au făcut toate ţările (…) Doar închiderea fără partea de sănătate publică, din păcate, nu dă rezultate”, a afirmat Rafila.
„Partea de coronavirus este de 25-40 la sută. Este un indice enorm la care am ajuns. Oricine își dă seama că numărul de spitale este limitat. Singura soluție este să oprești creșterea. Una, să limmitezi deplasarea, și apoi, să faci testarea și ancheta epidemiologică, ce trebuie făcută cât mai rapid.
Nu putem spune de lockdown, pentru că acest termen provoacă panică. Cu cât luăm mai târziu o măsură, cu atât va fi mai greu. Vom ajunge într-o situație imposibilă.
Sunt 60 de localități în România care au peste 6. Nu cred că această cifră este semnificativă. Semnificativ este faptul că aproape nu mai avem locuri la ATI și ocuparea spitalelor.
Nu are importanță că este vorba de un oraș mare sau mic. O măsură de reducere drastică a circulației în oraș trebuie luată pentru o perioadă. Trebuie să existe o decizie politică, asumată.
Concluzia este următoarea: Avem o urgență majoră, Întârzierea aplicării unor măsuri va duce la ceva mai rău. Problema nu sunt alegerile, ci campania electorală”, a spus Alexandru Rafila.
Medicul Alexandru Rafila susţine că, cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condiţiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piaţă cel târziu în prima lună a lui 2021. Rafila atrage atenţia asupra faptului că România trebuie să se organizeze din timp pentru campania de vaccinare, întrucât „noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că s-a făcut un „efort fără precedent” în ceea ce priveşte cercetările şi finanţarea pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, iar în prezent sunt în studii de fază avansată trei vaccinuri anti-COVID-19 şi e probabil ca unul dintre ele să primească autorizaţia de punere pe piaţă spre sfârşitul acestui an sau în prima lună a anului viitor, după care alte două vaccinuri ar urma să fie şi ele puse pe piaţă.
El a precizat că unele vaccinuri pot fi păstrate la frigider, precum un vaccin clasic, iar altele rezistă doar la temperaturi foarte ridicate.
Rafila a susţinut că majoritatea acestor vaccinuri au fost finanţate de guverne, iar altele au fost finanţate de producători farmaceutici.
„Ele deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante. Sigur nu suficiente, dar cantităţi importante care au fost deja contractate de entităţile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puţin de zeci de milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR.
Acesta a explicat că milioane de doze de vaccin au fost deja produse, dar acestea ar urma a fi distruse dacă nu vor primi autorizaţia de punere pe piaţă.
„Este un risc foarte mare, aşa se lucrează în situaţii de criză, pentru că e foarte posibil ca un produs să nu primească autorizaţia şi atunci el este distrus şi nu se mai utilizează pentru că nu poţi, în condiţii de criză majoră de sănătate publică, să aştepţi să obţii autorizaţia după care să începi producţia. El practic se produce în cantităţi suficiente după studiile de fază 1 şi 2, se cunoaşte concentraţia necesară, secvenţialitatea dozelor şi studiul de fază 3 consfinţeşte. Dacă studiul de fază 3 eşuează, atunci tot vaccinul este distrus”, a explicat Rafila.
Medicul a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că România trebuie să ia din timp măsuri pentru administrarea vaccinului.
„Norocul nostru că suntem în Uniunea Europeană. Dar ce vreau să înţelegem, asta trebuie să fie foarte clar: organizarea vaccinării depinde de fiecare stat, adică nu ne organizează Comisia Europeană şi vaccinarea şi atunci, ştiţi că noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării şi e bine să începem lucrurile din timp, încât să nu ne trezim în situaţia ca aşteptările oamenilor să primească vaccin să fie înşelate de incapacitatea de a-l administra”, a afirmat el.
Întrebat câţi români ar urma a fi vaccinaţi iniţial, el a răspuns că „probabil până la 5 milioane” ar urma să fie vaccinaţi până în vara anului viitor.
„Cu precizarea că 200-250.000 de persoane care lucrează în sectorul sanitar vor fi vaccinate cu prioritate. Aşa se întâmplă peste tot, după care alte categorii de personal din sectoare vitale şi pacienţii cei mai vulnerabili”, a mai explicat Alexandru Rafila.