Alexandru Rafila: „Sunt 60 de localităţi în România care au peste 6. Concluzia este următoarea: avem o urgenţă majoră”

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit, marți seara, la TVR1, despre situația din țară, în contextul epidemiei de coronavirus. Profesorul Alexandru Rafila susţine că, în cel mult două săptămâni, România va ajunge să raporteze 10.000 de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 în 24 de ore şi susţine că atunci când capacitatea sistemului sanitar va fi depăşită va începe să crească numărul deceselor. 
Romania TV
03 nov. 2020, 19:10
Alexandru Rafila:

Întrebat, marţi seară, într-o emisiune la TVR, despre evoluţia numărului de cazuri de COVID-19 în România, Alexandru Rafila a afirmat că „10.000 or să fie în 10-15 zile”.

Acesta a subliniat că trebuie pus accent mai mult pe partea de sănătate publică şi pe creşterea capacităţii de testare. „Dacă am putea să creştem şi capacitatea de testare încât să putem să facem circa 80.000 de teste pe zi, în condiţii de calitate însă (…) atunci sigur că am putea să încercăm să ţinem şi lucrul sub control mai bine. Lumea se concentrează pe măsurile legate de încetarea unor activităţi şi nu se concentrează pe măsurile de sănătate publică: identificarea persoanelor infectate, a contacţilor, testarea contacţilor. Asta au făcut toate ţările (…) Doar închiderea fără partea de sănătate publică, din păcate, nu dă rezultate”, a afirmat Rafila.

„Partea de coronavirus este de 25-40 la sută. Este un indice enorm la care am ajuns. Oricine își dă seama că numărul de spitale este limitat. Singura soluție este să oprești creșterea. Una, să limmitezi deplasarea, și apoi, să faci testarea și ancheta epidemiologică, ce trebuie făcută cât mai rapid.

Nu putem spune de lockdown, pentru că acest termen provoacă panică. Cu cât luăm mai târziu o măsură, cu atât va fi mai greu. Vom ajunge într-o situație imposibilă.

Revin declaraţiile pe propria răspundere. Tot mai multe localităţi intră în carantină

Sunt 60 de localități în România care au peste 6. Nu cred că această cifră este semnificativă. Semnificativ este faptul că aproape nu mai avem locuri la ATI și ocuparea spitalelor.

Nu are importanță că este vorba de un oraș mare sau mic. O măsură de reducere drastică a circulației în oraș trebuie luată pentru o perioadă. Trebuie să existe o decizie politică, asumată.

Concluzia este următoarea: Avem o urgență majoră, Întârzierea aplicării unor măsuri va duce la ceva mai rău. Problema nu sunt alegerile, ci campania electorală”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila afirmă că, probabil, până la 5 milioane de români vor primi vaccinul anti-COVID-19 până la vară

Medicul Alexandru Rafila susţine că, cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condiţiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piaţă cel târziu în prima lună a lui 2021. Rafila atrage atenţia asupra faptului că România trebuie să se organizeze din timp pentru campania de vaccinare, întrucât „noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că s-a făcut un „efort fără precedent” în ceea ce priveşte cercetările şi finanţarea pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, iar în prezent sunt în studii de fază avansată trei vaccinuri anti-COVID-19 şi e probabil ca unul dintre ele să primească autorizaţia de punere pe piaţă spre sfârşitul acestui an sau în prima lună a anului viitor, după care alte două vaccinuri ar urma să fie şi ele puse pe piaţă.

El a precizat că unele vaccinuri pot fi păstrate la frigider, precum un vaccin clasic, iar altele rezistă doar la temperaturi foarte ridicate.

Rafila a susţinut că majoritatea acestor vaccinuri au fost finanţate de guverne, iar altele au fost finanţate de producători farmaceutici.

„Ele deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante. Sigur nu suficiente, dar cantităţi importante care au fost deja contractate de entităţile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puţin de zeci de milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR.

Acesta a explicat că milioane de doze de vaccin au fost deja produse, dar acestea ar urma a fi distruse dacă nu vor primi autorizaţia de punere pe piaţă.

„Este un risc foarte mare, aşa se lucrează în situaţii de criză, pentru că e foarte posibil ca un produs să nu primească autorizaţia şi atunci el este distrus şi nu se mai utilizează pentru că nu poţi, în condiţii de criză majoră de sănătate publică, să aştepţi să obţii autorizaţia după care să începi producţia. El practic se produce în cantităţi suficiente după studiile de fază 1 şi 2, se cunoaşte concentraţia necesară, secvenţialitatea dozelor şi studiul de fază 3 consfinţeşte. Dacă studiul de fază 3 eşuează, atunci tot vaccinul este distrus”, a explicat Rafila.

Medicul a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că România trebuie să ia din timp măsuri pentru administrarea vaccinului.

„Norocul nostru că suntem în Uniunea Europeană. Dar ce vreau să înţelegem, asta trebuie să fie foarte clar: organizarea vaccinării depinde de fiecare stat, adică nu ne organizează Comisia Europeană şi vaccinarea şi atunci, ştiţi că noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării şi e bine să începem lucrurile din timp, încât să nu ne trezim în situaţia ca aşteptările oamenilor să primească vaccin să fie înşelate de incapacitatea de a-l administra”, a afirmat el.

Întrebat câţi români ar urma a fi vaccinaţi iniţial, el a răspuns că „probabil până la 5 milioane” ar urma să fie vaccinaţi până în vara anului viitor.

„Cu precizarea că 200-250.000 de persoane care lucrează în sectorul sanitar vor fi vaccinate cu prioritate. Aşa se întâmplă peste tot, după care alte categorii de personal din sectoare vitale şi pacienţii cei mai vulnerabili”, a mai explicat Alexandru Rafila.

DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei