Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că ministerul pe care îl conduce nu a primit încă din luna ianuarie răspunsuri la sesizări cu privire la trei centre de îngrijire din județul Ilfov. Potrivit uneia dintre acestea, pacienții internați împotriva voinței lor au fost transferați de la Spitalul de psihiatrie Bălăceanca la centrele aflate în administrația asociației ‘’Sfântul Gabriel cel Viteaz‘’.
Rafila a declarat că s-a adresat în scris Spitalului Bălăcenca, dar nu a primit niciun răspuns din partea acestuia. Situația se prezintă la fel și în cazul sesizărilor adresate Consiliului Județean Ilfov și președintelui acestei instituții, Hubert Thuma, cu privire la centrele pentru persoanele cu dizabilități și a spitalul Bălăceanca.
În ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, ministrul susține că întâmpină dificultăți în găsirea unui înlocuitor pentru postul de director, acesta demisionând în urma scandalului legat de azilurile de bătrâni.
Aceste aspecte ridică semne de întrebare cu privire la transparența și eficiența autorităților implicate în gestionarea problemelor din sistemul de sănătate și protecția persoanelor cu dizabilități.
Ministrul Sănătății a declarat într-un interviu acordat Sport Media că ministerul pe care îl conduce a primit trei sesizări din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care vizau Centrul Sf. Gabriel, Centrul Armonia şi Casa Cora din judeţul Ilfov. Sesizările solicitau o verificare a modului în care Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca făcea transferul pacienților către aceste centre destinate persoanelor cu dizabilități deoarece transferurile puteau fi efectuate doar după o procedură „destul de complicată, numai cu acceptul persoanei în cauză sau cu acceptul celui care are în responsabilitate, din punct de vedere legal, persoana respectivă.”.
Ministrul Sănătăţii a precizat că, după controalele făcute de Direcţia de Sănătate Publică Ilfov în centrele private şi la spitalul Bălăceanca, dar şi în urma sesizărilor, ministerul s-a adresat şi preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, fără a primit vreun răspuns.
„Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui preşedinte, pe data de 28 februarie. Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienţilor, după care l-am sesizat pe dl. preşedinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca. (…) Nu am primit niciun fel de răspuns din data de 28 februarie până prezent.” a mai afirmat Alexandru Rafila în cadrul interului acordat Sport Media.
Ministrul a oferit explicații în legătură cu demisia directorului interimar DSP Ilfov, de profesie inginer, în urma dezvăluirilor referitoare la condițiile din centrele private finanțate din fonduri publice „strict ce au găsit acolo, dar având în vedere situaţia deosebită din acest moment, îşi înaintează demisia, ca să nu existe complicaţii sau suspiciuni suplimentare.”.
Rafila susţine că are dificultăţi în a găsi un înlocuitor la şefia DSP Ilfov, funcţia, remunerată cu un salariu de 10.000-12.000 de lei lunar, nefiind considerată atractivă.
„Cu foarte mare greutate am obţinut acceptul unui funcţionar de a prelua atribuţiile timp de 2 săptămâni, vom vedea ce vom face. E o situaţie complicată şi lumea probabil că ezită să îşi asume. (…) Pentru medici care nu sunt funcţionari publici, care câştigă şi în DSP-uri 10-12.000 lei/lună, funcţia nu e atractivă. Nu putem să avem direcţii de sănătate publică cu responsabilitate în domeniul sanitar conduse de persoane din cu totul alte domenii de activitate”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.