Alexandru Rafila, candidat din partea PSD pentru un mandat de parlamentar, a susţinut vineri o conferinţă de presă la filiala Partidului Social-Democrat din Braşov.
„Sunt sute de mii de persoane în România care au trecut deja prin boală. Avem aproape 10.000 de decese. Trebuie să găsim o soluţie care ar trebui să depăşească cadrul politic (…) pentru că pacienţii din România nu au culoare politică”, a declarat Alexandru Rafila.
Medicul a precizat că există semnale că ar exista un consens politic privind strategia de vaccinare.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că trebuie găsite soluţii pentru ca persoanele infectate cu noul coronavirus să fie tratate şi în alte spitale decât cele desemnate în momentul de faţă.
„Aceste spitale sunt, în mod evident, supraaglomerate, nu mai fac faţă pentru ca să trateze pacienţii şi o regândire a spitalelor multidisciplinare care să identifice zone, un pavilion sau un etaj separat, care să poată să asigure tratamentul acestor pacienţi”, a mai precizat Alexandru Rafila.
„Mulţi dintre aceşti pacienţi nu au nevoie neapărat numai de Terapie Intensivă, ci au nevoie de îngrijiri medicale şi de o sursă de oxigen. Lucrul ăsta se poate face în spitalele din judeţ care odată ar uşura accesul acestor pacienţi. N-ar trebui să aştepte atât de mult”, a adăugat medicul.
Citeşte şi: Alexandru Rafila a făcut anunţul: Este foarte posibil un al treilea val, probabil în lunile februarie-martie
Medicul Alexandru Rafila consideră că, în prezent, capacitatea de testare a României este „folosită insuficient” deoarece numărul de teste zilnice nu a crescut.
„În momentul în care tu dublezi numărul de cazuri, ai 10.000 de cazuri zilnic şi facei acelaşi număr de teste ca atunci când aveam 5.000 de cazuri zilnic, este clar că undeva este o problemă şi nu reuşim să identificăm suficient de repede cazurile pozitive şi atunci infecţia continuă să se extindă în comunitate”, a explicat Rafila.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a acuzat autorităţile de o „încetineală administrativă”.
„Nu este reproş. Este o constatare. A trecut vara şi n-am organizat nimic. Nu am organizat şcolile. Am început organizarea şcolilor în luna septembrie şi atunci am preferat să le închidem, în ciuda recomandărilor şi exemplelor din toate ţările membre UE. Şcolile primare puteau să funcţioneze în continuare fără nicio problemă dacă erau suficient de bine amenajate.
Am închis pieţele fără să existe argumente. Nu am făcut altceva decât să aglomerăm alte spaţii comerciale şi să creştem riscul de transmitere. Toate lucrurile astea arată o încetineală administrativă şi o insuficientă abordare raţională a unor chestiuni care se pot rezolva”, a menţionat Rafila.
Alexandru Rafila, care va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București, a afirmat că este „îngrijorătoare” mortalitatea provocată de noul coronavirus, despre care a spus că este „foarte ridicată”.
„Cred, având în vedere acest număr mare de cazuri care se înregistrează zilnic, că şi în săptămânile următoare vom înregistra tot mai multe decese şi limitarea accesului la secţiile de terapie intensivă ar putea să amplifice acest fenomen”, a adăugat Alexandru Rafila.
Rafila a explicat că PSD vrea „realizarea unui sistem de sănătate care să permită un acces facil, imediat dacă se poate, cât mai aproape de locuinţa cetăţenilor, la servicii de sănătate”
„Serviciile de asistenţă medicală primară şi serviciile ambulatorii sunt puţin dezvoltate în România şi în lipsa unei strategii care să ducă la dezvoltarea acestor servicii nici cetăţenii nu vor fi mulţumiţi. Se va ajunge la o imposibilitate a finanţării sistemului de sănătate pentru că trebuie întotdeauna să avem în vedere care a fost de multe ori declarată şi neglijată de cele mai multe ori – dezvoltarea unui pachet de servicii medicale preventive care să prevină boala, să prevină agravarea bolilor care există deja.
Programul de sănătate al PSD prevede înfiinţarea în zonele rurale a 800 de centre medicale comunitare. Acest număr nu este întâmplător. se referă la numărul comunelor cu o populaţie de peste 4.000 de locuitori care ar putea să reprezinte într-o primă etapă nuclerul dezvoltării acestor servicii medicale în mediul rural care să fie aproape de cetăţeni.
De multe ori, ceea ce se întâmplă la nivelul Unităţilor de Primi Urgenţe care sunt blocate, pacienţii ajung în aceste unităţi şi nu beneficiază în continuare de servicii medicale pentru că spitalele sunt supraaglomerate sau nu pot să facă faţă unui astfel de aflux. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă, legat de pandemie, reflectă foarte mult acest lucru”, a mai precizat medicul.