AN SCOLAR 2020-2021. Întrebat, luni, la Digi 24, care este principala preocupare în cazul redeschiderii școlilor, Rafila a spus că e nevoie de o gândire la nivel național, dar aplicabilitatea trebuie să fie individualizată la fiecare unitate de învățământ.
„Este un proces complex și redeschiderea școlilor este un proces care trebuie adaptat. Trebuie să existe o gândire la nivel național, dar aplicabilitatea trebuie să fie individualizată pentru fiecare școală, pentru că fiecare școală este altfel, are altă construcție, clasele au dimensiuni diferite, numărul de elevi este diferit, accesul la facilități sanitare este foarte diferit în mediul urban și în mediul rural”, a spus Rafila.
Acesta a precizat că autoritățile locale trebuie să finalizeze amenajările în ceea ce privește instalațiile sanitare, igienizarea școlilor.
„Nu am informații din teren cum stă situația. Am văzut că există un comitet interministerial, intersectorial care acționează foarte intens în ultimele zile”, a mai spus Rafila.
Potrivit acestuia, dacă ar exista un dozator cu dezinfectant la intrarea în sala de clasă, astfel încât în pauză, elevul să se poată dezinfecta la intrare și la ieșire, ar fi o soluție la „aglomerarea” care s-ar putea forma la toaletele școlilor în pauzele dintre ore.
„Contează contextul epidemiologic local. Nu e același lucru dacă mâine ar începe școala în județul Argeș sau în județul Harghita. Nu trebuie să impun aceleași măsuri pentru dacă situații epidemiologice diferite. Este important ca atunci când ies în pauză și se întorc în clase, elevii să poată să își curețe mâinile. Nu am timp la toaletă să stea 20 de copii la rând la una sau două chiuvete, să se spele pe mâini, că se duce toată pauza și se compromite și ora. Atunci la intrarea în clasă trebuie două flacoane cu dezinfectant. 15 copii își dezinfectează mâinile în mai puțin de un minut la ieșire și în mai puțin de un minut la intrarea în clasă. Și am rezolvat problema dezinfecției mâinilor”, a mai spus Rafila.
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni, într-o conferim de presă, când va da Guvernul un răspuns privind deschiderea şcolilor.
“Şcoala va începe. Va începe în condiţiile pe care ni le va permite evoluţia epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de vicepremierul Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, evaluarea cadrelor didactice, distribuţia posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt, suntem într-o analiză foarte serioasă pentru că nu poţi să creezi o previziune astăzi care previziune care să fie modificată în funcţie de evoluţia epidemiei. Noi pregătim deschiderea şcolii pentru orice scenariu posibil”, a spus premierul.
Întrebat cu cât timp înainte de începerea anului şcolar va fi anunţată în ce variantă acest va debuta, Ludovic Orban a răspuns:”Atunci când vom avea toate datele necesare pentru a furniza o informaţie corectă, o informaţie care să permită elevilor, profesorilor, cadrelor didactice, părinţilor să se pregătească pentru deschiderea anului şcolar”.