Alexandru Rafila spune că există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii Omicron, patogenitatea să scadă.
„Este clar că transmisibilitatea ridicată ( a tulpinii Omicron – n.r.) este evidentă. În ceea ce priveşte agresivitatea, din punct de vedere al formelor critice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată.
E adevărat că în Africa de Sud, formele, în general, sunt uşoare, dar au afectat mai ales persoane tinere cu mai puţini factori de risc. Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii Omicron.
Există o speranţă nespusă, există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă, şi voi ştiţi că mai avem şi alte coronavirusuri, nu e vorba doar de acesta, care produc infecţii banale. Să dea Dumnezeu să fie aşa şi să ne putem relua viaţa normală”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Alexandru Rafila a mai precizat că până atunci trebuie respectate regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID 19.
„Trebuie să respectăm toate chestiunile pe care le-am stabilit, nu noi, le-a stabilit lumea întreagă, prin organizaţii specializate, care nu sunt parte din oculta mondială, ci sunt organizaţii care au responsabilitatea sănătăţii populaţiei acestui glob”, a mai declarat Rafila.
Alexandru Rafila a explicat faptul că ultima formulă agreată în cadrul Guvernului este ca certificatul verde să fie introdus atunci când incidenţa creşte cu 1,5 sau mai mult într-o perioadă de două săptămâni şi a anunţat că proiectul de lege care va reglementa acest certificat va fi gata în câteva zile.
„Am discutat si despre utilizarea certificatului verde si am legat utilizarea sa de cresterea pe doua saptamania incidentei cu 1,5. Aceste masuri de relaxare se pot schimba intr-un timp foarte scurt, daca se intra pe un trend crescator. In cursul verii au fost luate masuri de relaxare pe un trend crescator, ceea ce noi nu o sa facem niciodata. Monitorizam foarte atent incidenta, astfel incat sa putem interveni cat mai repede. Vom incerca de sarbatori o relaxare, sper ca sfarsitul lunii decembrie sa nu insemne si incheierea acestei relaxari.
Mesajul cel mai important este însă următorul. Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populaţiei, din parteneriatul angajatorilor şi operatorilor economici de diferite feluri cu autorităţile. Consecinţele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine, şi există numeroase exemple din multe alte ţări, decât dacă există acest parteneriat şi această încredere. Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului ca în România să viaţa să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este următoarul lucru – acest trend descendent să continue cât mai mult timp şi să nu ne întoarcerem la creşterea numărului de cazuri.
Dar asta depinde de toti cetatenii, sa aiba un comportament responsabi. Nu stiu daca ati observat, dar campania de vaccinare a scazut foarte mult, e sub 10000 de doze pe zi. O sa facem si o campanie de informare ca lumea si rugam toti romanii sa-si protejeze membrii familiei care sunt vulnerabili. Proiectul pentru certificat va fi gata in cateva zile, deja avem un draft la care se lucreaza si incercam sa venim cu un proiect care sa necesite mai putine ajustari decat cel initial, care avea probleme de aplicabilitate. Speram sa-l avem aprobat in aceasta luna”, a spus Rafila.