Alexandru Rafila a menţionat de asemenea şi care dintre cele două vaccinuri va ajunge în România şi ce implică transportul şi campania de informare şi vaccinare.
„E o problemă legată de organizarea strategiei de vaccinare împotriva infecţiei de COVID. Sigur, vaccinul nu există, a fost anunţat dar nu e autorizat. Nu putem discuta de opţiunea vaccinului cât timp el nu există. E o mare provocare, s-au anunţat două tipuri de vaccinuri. Sunt similare, dar există două diferenţe majore între ele. Unul dintre vaccinuri trebuie menţinut la -80 de grade, iar acest lucru e foarte greu de organizat şi de menţinut. Celălalt care coţine tot ARN mesager poate fi păstrat la frigider. Mai e o diferenţă, unul trebuie diluat şi se împarte un flacon în cinci, celălalt e gata diluat.
Cel care se păstrează la frigider nu va veni în România şi nici în Uniunea Europeană. Este creat în Statele Unite şi ştiu că primele doze sunt rezervate populaţiei de acolo. Compania Moderna au prezis că vor crea 20 de milioane de doze în primă fază, ceea ce este foarte puţin şi pentru Statele Unite, iar în cursul anului viitor un milion de doze, iar atunci există o probailitate să vină şi e la noi. Celălalt, de la Pfizer, are cam aceeaşi eficacitate şi compoziţia faorte asemănătoare, dar condiţiile grele de păstrare fac mult mai dificilă organizarea logistică.
Campania de informarie a populaţiei e cea mai importantă şi trebuie începută cel mai repede. Aceasta nu trebuie să repete greşeli din trecut şi să nu compromită campania de vaccinare.”, a zis Alexandru Rafila, la Marius Tucă Show.
Grupul pentru Comunicare Strategicăa anunţat că până astăzi, 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 253.244 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 9.261 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 16.11.2020 (10:00) – 17.11.2020 (10:00) au fost raportate 186 de decese (110 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.
Citeşte şi: Vaccin COVID-19. Raed Arafat: În România nu se va face vaccinare obligatorie