„Aşa cum observaţi, trendul descrescător se menţine. Înregistrăm o scădere a numărului de decese. Numărul cazurilor din ATI e cantonat în jurul a 1.100 de persoane. E un număr important.
Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor. Lucrul care este mai relevant pentru noi se referă la media săptămânală a cazurilor de deces. Media săptămânală în valul patru 473. Cea mai mare în acest val a fost de 128 de decese.
Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5% , o scădere semnificativă.
Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute. În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător.
În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Prezentare pandemie 21 februarie 2022-FINALCiteşte şi: Adrian Marinescu atrage atenția: Încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul. Va mai suferi mutații!
„Nu ne punem problema unui val 6. E vorba despre imunitate la nivelul populaţie, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală.
Cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea la utilizarea măştii în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate.
Săptămâna trecută am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ cu reprezentanţii acestor industrii. Măsurile trebuie luate concertat. Ne dorim să avem un calendar clar care să ţină cont de nişte indicatori clari”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu scăderea numărului de internări din spital. Aşteptăm să intre într-o scădere constantă. Nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări.
Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta.
Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a adăugat Alexandru Rafila.
„Totdeauna trebuie să iei în calcul apariţia unui nou val pandemic. Să vedem ce se întâmplă cu emergenţa noilor tulpini.
Tulpini noi vor apărea. Putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Nu cred că ar trebuie să punem problema unui nou val pandemic. El va exista, dar nu va pune probleme sistemului de sănătate public. Îmbolnăviri vor mai fi”, a explicat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a afirmat că „este posibil” ca vaccinarea anti-COVID să fie făcută anual. „În cazul în care această vaccinare va continua, să fie făcută de rutină în cabinetele medicilor de familie pentru pacienţii la risc”, a menţionat el.
Citeşte şi: BILANȚ COVID 21 februarie 2022. Peste 7.600 de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore