„Eu cred că este o estimare optimistă aceasta (un vârf de 1.600 de îmbolnăviri pe zi – n.r.). am făcut şi eu nişte socoteli aşa, mai rudimentare, probabil, dar m-am uitat ce s-a întâmplat în ultimele şase săptămâni. (…) E mai corectă abordarea săptămânală. Am făcut şi eu un mic calcul şi, de la 288 de cazuri în săptămâna 5-12 iulie, am ajuns săptămâna trecută la 2.500 de cazuri.
Deci, e o creştere aproape de zece ori în decurs de şase săptămâni. Ce am observat este că această creştere săptămânală este între 1,43 şi 1,63, deci o medie cam de 1,5 şi asta o să ne arate că la sfârşitul lunii septembrie, în ultima săptămână din luna septembrie, 21-27, eu cred că vor fi în jur de 4.000 de cazuri. Însă cu o condiţie pot să estimez această cifră: (…) dacă nu se întâmplă cumva vreo minune în ceea ce priveşte modul de testare pentru că noi am mai trecut în luna noiembrie a anului trecut, ştiţi, când în mod inexplicabil numărul de cazuri a fost redus datorită lipsei testării.
Adică, dacă o să fim serioşi de data aceasta şi o să testăm aşa cum trebuie – pentru că, pe măsură ce creşte numărul de cazuri, ideea este să opreşti transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi24.
Valul 4 al pandemiei deja vine cu o creștere semnificativă a numarului de cazuri. Spitalele se pregătesc pentru un nou val de îmbolnăviri, de data aceasta mult mai agresiv.
Profesorul Alexandru Rafila a vorbit în exclusivitate la România Tv despre ce ne va aștepta în toamnă și dacă se impun noi restricții.
„Trebuie să fim pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri de COVID. De această dată e important, spre deosebire de anul trecut, să existe spitale de boli infecțioase, iar dacă se vor organiza secții pentru pacienții infectați cu COVID în alte tipuri de spitale, acest lcuru să fie făcut separat încât și pacienții cu alte patologii să aibă acces la servicii medicale. Ați observat că accesul la servicii medicale, toata lumea a suferit din această cauză, mai ales pacienții cu boli cronice. Am avut o mortalitate excesivă în lunile octombrie și noiembrie, fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Alexandru Rafila la România Tv.
Ceea ce am observat, din nefericire, trendul acesta este permanent crescător, de la începutul lunii iulie. Și dacă la începutul lunii iulie aveam un număr de cazuri înregistrat într-o săptămână în jur de 250 – 300, acum am ajuns să avem 2.500 și probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 3.500 de cazuri înregistrate într-o săptămână. Acest trend ascendent se manifestă și e o crestere, timp de șase săptămâni, de 10 ori a numărului de cazuri. Asta e realitatea. Nu trebuie să ne lase nepăsători, nu treuie să lăsăm ca lucrurile să se agraveze. Trebuie să luăm măsuri, din păcate, eu sper să nu ne mai întoarcem la lockdown pentru că acest lucru are un impact foarte mare.