”E de vreo două săptămâni această creştere. Acum e mai evidentă pentru că în secţiile ATI se simte din nou aglomeraţia. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit www.digi24.ro.
Medicul consideră că numărul de cazuri va creşte în perioada următoare.
”Importantă e viteza de creştere, unde cresc cazurile şi care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor creşte. Lucrurile s-au schimbat faţă de anul trecut. Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi. Dacă, însă, vor fi mai puţin din categoriile vulnerabile – pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – dacă persoane mai tinere, mai puţin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitaliceşti nu vor fi solicitate în aceeaşi măsură”, a mai afirmat Rafila.
De câteva zile, România înregistrează din nou peste 4.000 decazuri zilnic, creşterea fiind constantă în ultima perioadă.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 4.342 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 101 decese. În prezent, la ATI sunt 1.067 de pacienţi cu COVID-19. Bucureştiul intră în scenariul roşu, după ce incidenţa cumulată a cazurilor a trecut de 3, ceea ce implică noi restricţii, care trebuie decise de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.
În Bucureşti sunt 927 de cazuri noi de COVID-19, în Timiş – 354, în Cluj – 284, în Ilfov – 241, în Braşov – 217.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori a trecut de 3 în Bucureşti. De asemenea, este peste 3 în judeţele Braşov, Clij, Ilfov şi Timiş.
Până astăzi, 20.785 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.222. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.