Alexandru Rafila a adus noi clarificări despre măsurile adoptate de Ministerul Sănătăţii pentru a limita numărul de cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România.
„N-am spus că o să ajungem la 70.000 de cazuri. Era vorba despre o predicţie INSP în scenariul grav, dacă ţinem cont de procentul de persoane spitalizare şi despre persoanele ajunse în ATI.
În acest trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variata între 0,5 şi 3%, mai mic decât această analiză făcută de INSP, iar numărul de decese şi persoane internate la ATI a rămas scăzut. Datele reflectă o oarecare staţionare.
Asta e vestea bună că lucrul ăsta ar putea înseamna sfârşitul acestei pandemii (…) În Franţa am ajuns la 400.000 de cazuri pe zi. E o cifră foarte mare. Mă întreb cum reuşesc francezii să testeze aproape două milioane de persoane pe zi”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Prima TV.
„Sper să se ajungă la 150.000 de teste pe zi. Această testare trebuie pusă într-un anumit context. Nu se testează oricine. Sunt teste decontabile destinate persoanelor cu simptome sau care au fost contacţi direcţi ai unor persoane infectate.
E clar că va creşte testarea. Am oferit această posibilitate prin includerea medicilor de familie. Întreaga manoperă este decontată printr-un pachet standard.
În România este o combinaţie – avem trei sferturi. O parte din cazuri sunt produse şi de varianta Delta. Multe dintre cazurile grave de la ATI sunt cazurile produse de tulpina Delta care era mai patogenă”, a explicat ministrul Sănătăţii.
„În 10-15 februarie vom atinge vârful valului 5, în circa două săptămâni. Rata de producere a acestei infecţii a scăzut. Am avut o rată de reproducere de 1,87. Acum e 1,25. Este o scădere progresivă. E şi aceasta îngrijorător. Viteza de creştere a scăzut”, a mai spus Rafila.
„Dacă ne uităm pe structura pe grupe de vârstă a persoanelor infectate, vedem că cei mai afectaţi sunt cei cu vârsta între 20 şi 59 de ani, adică populaţia activă, mobilă care se îmbolnăveşte mai uşor, în măsura în care reuşim să protejăm vârstnicii inclusiv prin vaccinare, (…)
E clar că vaccinarea nu opreşte transmiterea. Am avut o proporţie clară vaccinaţi vs. nevaccinaţi. La nivel naţional, avem 41% din populaţie vaccinaţi, 59% nevaccinaţi. Proporţia de cazuri noi în ultimele săptămâni a fost 43% la persoanele vaccinate şi 57% la cele nevaccinate. Se apropie aceste proporţii. Chiar dacă se apropie, la categoriile vulnerabile, mai ales e importantă vaccinare pentru că previne cazurile grave”, a explicat dr. Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea de centre de recoltare pentru pacienţi cu simptome de COVID-19 la mai multe spitale din Capitală, după ce la call-center-ul DSP Bucureşti au fost înregistrate peste 2000 de solicitări în vederea testării a aproximativ 6000 de persoane potenţial infectate cu SARS Cov-2. Deja timpul de aşteptare a trecut de 72 de ore.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie nu-şi au rostul. Mai mult, OMS spune că obligativitatea vaccinării COVID-19 pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în “suprimarea propagării internaţionale” a coronavirusului.