Este vorba atât despre fonduri europene, cât și despre programe naționale și bugetul de stat. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rogobete, în cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României.
“Nu mai putem vorbi doar de PNRR în momentul de față, trebuie privit integrat și vorbim de un program global, de fapt, de dezvoltarea sistemului de sănătate prin investiții, prin digitalizare, tranziție verde. Vorbim de aproximativ 26 de miliarde de lei cumulat din toate aceste surse de finanțare PNRR, Programul Operațional de Sănătate, Banca Mondială, Programul Național de Investiții în Infrastructură finanțat de BEI, respectiv bugetul de stat 2022-2027 cumulat aproximativ 26 de de miliarde acum”, a anunțat Alexandru Rogobete, responsabilul pentru implementarea PNRR pe Sănătate.
Dacă ne referim la instructura nouă cu bani din PLNRR, fondurile au ca scop construcția și reabilitarea de spitale.
“Dacă ar fi să ne focusăm pe PNRR și doar pe partea de investiții, fără reforme, fără alte multe lucruri care au fost realizate până acum, în momentul de față – astăzi, acum când vorbim – există 14 șantiere în paralel în derulare pentru construcția fie de unități sanitare noi, fie reabilitarea sau construcția a unor corpuri noi de spital în cadrul celor existente. Adăugăm cele trei centre de arși grav de la Timișoara, cel mai avansat, Târgu Mureș și Grigore Alexandrescu, primul centru de arși grav pentru copiii din România, la care se adaugă și cele trei spitale regionale care sunt în construcție și ele. Stadiul lor de implementare este asemănător. Au recuperat, mă rog, inițial au fost discrepanțe, Iașiul era cel mai avansat, acum s-au echilibrat și se derulează oarecum în paralel”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
„La aceste construcții mari, infrastructură mare, dacă putem să spunem așa, se adaugă 119 beneficiari, 190 de spitale care derulează proiecte de dotare și de reabilitare pe un program numit generic Reducerea Infecțiilor Nosocomiale sau Sezvoltarea secțiilor de ATI-NEONAT, unde se înființează 124 de paturi de terapie intensivă noi, care vor fi complet dotate, dar și reabilitarea celor existente. Sigur, medicina primară, prin cele 2600 de cabinete de medicină de familie care sunt reabilitate și urmează a fi acum dotate, cele 200 de centre comunitare integrate care se află în construcție, 15 din ele au fost finalizate, urmează să facem ultimele plăți și ele vor fi date în funcțiune. Deci, proiecte care funcționează”, a adăugat Rogobete.