Acesta s-a arătat îngrijorat că, deși au trecut aproape șase luni de la semnarea contractului, responsabilii nu au demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce la întârzieri în PNRR. Riscul este să afecteze global întregul program.
“Nu acceptăm, sub nicio formă, ca beneficiarii proiectelor să pericliteze buna funcționare a acestora. Vreau să lansez aici un avertisment foarte ferm – toleranță zero pentru cei care pun în pericol, prin tot felul de practici, dezvoltarea sistemului medical de sănătate. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România și, având aceeași lungime de undă ca ministrul Sănătății, în calitate de coordonator al PNRR pe Sănătate, nu vom accepta ca acest lucru să se întample”, a declarat Alexandru Rogobete.
În urma publicării unor informații cu privire la anumite suspiciuni pricind fapte de corupție în cadrul procedurii de achiziție publică în cadrul acestui proiect, săptămâna trecută a fost sesizat corpul de control al ministrului sănătății pentru evaluarea tehnică a modului de implementare a proiectului.
Miza controlului este un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei alocați pentru dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie în spitalul clinic de psihiatrie ”Alexandru Obregia”, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 2 februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după.
Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu banii europeni nerambursabili.
“Dacă nu utilizăm corect, transparent și în beneficiul pacienților acești bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și a actului medical, nu mai avem nicio șansă”, a mai spus acesta.