Chirurgul a fost un deschizător de drumuri în lumea medicinei românești, dar nu numai. La debutul seclului trecut, Alexandru Tzaicu a realizat, în premieră, o intervenție extrem de complicată.
Născut pe 22 aprilie 1883 în satul Tabăra, comuna Bivolari din județul Iași, Alexandru Tzaicu a urmat studiile liceale și medicale în județul în care s-a născut, primind bursă din partea fondului Adamachi al Academiei Române.
Medicul a trăit o viață lungă, plină de evenimente importante. În data de 23 septembrie 1909 s-a petrecut cel mai important eveniment din existența acestuia. La o vârstă încă fragedă, chirurgul a decis să se opereze singur, reușind o premieră în lumea medicală. Acesta a reușit să se opereze de hernie inghinală stânga.
„La vârsta de 26 de ani, în timpul pregătirii tezei mele de doctorat în medicină și chirurgie, a trebuit să mă supun unei operații pentru tratarea definitivă a unei hernii inghinale, de mărimea unui ou de pui, în partea stângă.”, scria Alexandru Tzaicu într-o serie de observați care, ulterior, au fost publicate în revista franceză La Presse médicale din 11 februarie 1911.
Citește și: Virusul West Nile face victime în România
În ziua operației, personalul medical făcea pregătirile pentru evenimentul istoric, iar tânărul doctor, asistat de profesorul Ernest Juvara, colegi de breaslă și un fotograf, puneau la punct ultimele detalii pentru intervenție.
Chiar dacă la acea vreme intervențiile chirurgicale erau deosebit de riscante, medicul voia să demonstreze lumii medicale că rahianestezia lui Thoma Ionescu funcționa.
După pregătirea sălii, în zona intervenției erau așteptate seringile cu stovaina și stricnina pentru anestezia rahidiană. Au fost luate și măsuri pentru situația în care lucrurile nu ar fi decurs normal. Erau pregătite și ser artificial, eter, cafeină și ulei camforat, elementare în prezent și singurele la acea vreme.
Intervenția a început la ora 15:49, după sterilizarea zonei lombare, profesorul Juvara i-a făcut rahianestezia. Tzaicu a descris experiența în teza sa de doctorat.
„Simt o senzație plăcută, de la basin în jos. Pare ca un curent lin, plăcut, gâdilitor mi se scoboară în membrele inferioare până în tălpi”, povestea acesta.
Prodesorul Juvara a încercat, totuși, până în ultimul moment să îl convingă să renunțe la operație. Chirurgul nu a renunțat, fiind convins că va reuși. Acesta și-a injecta 4 injecții de stovaină, iar la ora 17:15 operația se încheia cu succes.
„Am vrut să înțeleg complexitatea senzațiilor unuei asemenea operații, să văd ce poate anestezia, ce nu poate și care e momentul dureroas într-o operație de hernie inghinală”, relata Alexandru Tzaicu.
Operația chirurgului a fost luată ca reper și model de alți colegi din lumea medicală, ani mai târziu. Americanul Evan O’Neill Kane s-a operat de unul singur de apendicită, în 1921, pentru a demonstra la rândul lui, siguranța și eficiența anesteziei locale. Ulterior, acesta s-a operat și de hernie inghinală.
Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă! Mușcătura de om este mult mai periculoasă decât cea a unui animal