Alexandru Vişinescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă de schimbarea infracţiunii pentru care este cercetat penal.
La ieşire din sediul Parchetului, Vişinescu nu a dorit să declare nimic jurnaliştilor, însă avocatul acestuia a precizat că fostul comandant de penitenciar şi-a menţinut declaraţia dată în faţa procurorilor, în sensul că nu a săvârşit niciun abuz cu privire la regimul de viaţă al deţinuţilor.
De asemenea, procurorii au audiat miercuri, în calitate de martor, un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor.
„Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 1956 -1963, în care au fost închise vârfurile deţinuţilor politici din România comunistă, penitenciarul a fost condus de căpitanul, apoi maiorul Vişinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detenţie dur, cunoscut pentru izolarea completă în care erau ţinuţi cei încarceraţi şi pentru neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi. Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a inculpatului adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL; foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive; foste cadre de conducere după 23 August 1944; foste cadre MAI după 23 August 1944; foşti conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate”, susţin procurorii.
„Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum au fost descrise de foştii deţinuţi şi reies din documente, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul deţinuţilor, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, Vişinescu Alexandru, în perioada 1956 – 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor politici survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”, mai declară Parchetul General.
În opinia procurorilor, actele săvârşite de Alexandru Vişinescu în perioada în care a deţinut funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracţiuni contra umanităţii – persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional.
Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foştii deţinuţi politici drept „un individ extrem de crud”.
În urma investigaţiilor desfăşurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur.
Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.
Alexandru Vişinescu are 88 de ani şi trăieşte în Bucureşti.