Alexandru Alexe a spus, după ce a fost audiat de poliţiştii Secţiei 10, „că a scris şapte pagini, în care a povestit cu lux de amănunte tot ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere, în seara incidentului”, potrivit Mediafax.
El susţine că le-a spus anchetatorilor că nu el a spart luneta maşinii şi că s-a agăţat de portbagajul maşinii doar pentru a-şi feri picioarele, în condiţiile în care, la un moment dat, ar fi fost prins între automobilul în care se afla ministrul şi un altul, din spate.
„M-am agăţat de portbagaj, practic, pentru a-mi feri picioarele. Am bătut într-adevăr cu palma, dar în caroseria maşinii, pentru a atrage atenţia şoferului că se întâmplă ceva în spate”, a declarat Alexe.
Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ: Jandarmii înăspresc măsurile de ordine la PROTESTELE spontane. Vezi ce riscă manifestanţii
Protestatarul susţine că poliţiştii mai au doi suspecţi care au fost surprinşi pe imagini şi care pare că se cunosc între ei, dar pe care el nu i-a mai văzut niciodată. Alexe a adăugat că cei doi ar fi posibil să fie cetăţeni străini.
Protestatarul a mai spus că este posibil să mai fie chemat pentru audieri, în aceeaşi calitate, şi anume cea de făptuitor. El a mai ţinut să precizeze că atitudinea poliţiştilor i s-a părut a fi una profesionistă şi că aceştia doresc aflarea adevărului şi nu intenţionează să tergiverseze dosarul.
Tot vineri, la Secţia 10 a fost audiat şi Claudiu Crăciun, citat tot ca făptuitor, pentru ultraj, în legătură cu acelaşi incident. „M-au chemat în calitate de făptuitor. Este o chestiune tehnică, nu sunt învinuit, este o fază de anchetă în care cei care se ocupă de caz strâng acum informaţii despre acel incident”, a declarat, la ieşire, Claudiu Crăciun.
Acesta a mai spus că, din punctul său de vedere, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor, în condiţiile în care l-ar fi declarat deja „vinovat, la o oră de maximă audienţă”.
Crăciun a precizat că nu a văzut când a fost spartă luneta autoturismului, susţinând că ce s-a întâlmplat în seara zilei de 17 octombrie nu a fost un atac, ci o întâlnire spontană prin care s-a urmărit atenţionarea ministrului Barbu despre „catastrofa” care se pregăteşte la Roşia Montană.
„Nu am văzut când s-a spart acea lunetă. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar până la urmă maşina este plătită din banii noştri. Nu a fost un atac, a fost o întâlnire spontană care a avut drept scop atragerea atenţiei asupra catastrofei pe care domnul Barbu o pregăteşte şi o justifică la Roşia Montană„, a spus Crăciun.
Acesta a adăugat că în ce priveşte acuzaţia de ultraj se consideră nevinovat.
„Dosarul este pentru ultraj, dar asta presupune să existe injurii sau jigniri aduse unei persoane. Eu am strigat şi am auzit că s-a strigat doar «Demisia» şi «Vrem cultură şi nu cianură». Dacă asta înseamnă ultraj, atunci mă consider vinovat”, a mai spus Claudiu Crăciun.
El a precizat că mitingurile care durează de mai bine de o lună şi jumătate sunt paşnice şi ele vor rămâne aşa.
Câteva persoane care au fost chemate vineri să dea declaraţii au afişat în faţa Secţiei 10 de Poliţie un banner pe care scria „Asociaţia viitorilor deţinuţi politici” şi au scandat de câteva ori „Uniţi, salvăm Roşia Montană!„.
Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au fost citaţi, vineri, să dea declaraţii la Secţia 10 de Poliţie din Capitală în calitate de făptuitori în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.
În urma audierilor, mai mulţi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.