Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin, a fost arestat în data de 17 ianuarie, la câteva minute după ce a aterizat la Moscova, la întoarcerea din Germania. În ultimele 5 luni Navalnîi a fost tratat într-un spital din Berlin şi s-a recuperat după otrăvirea cu Noviciok, o substanță neurotoxică, de anul trecut, pusă la cale de serviciile secrete.
După ce a fost otrăvit, opozantul a susținut că regimul de la Kremlin a comandat asasinarea sa. La rândul său, Kremlinul îl acuză pe Navalnîi că lucrează cu serviciile secrete occidentale, în special cu CIA.
Administrația penitenciarelor de stat din Rusia îl acuză pe Navalnîi că a încălcat termenii unei condamnări anterioare și a cerut ca sentința cu suspendare primită într-un caz de deturnare de fonduri să fie transformată într-una cu executare.
Procuratura rusă a anunțat luni că va cere judecătorilor să aprobe cererea de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului într-o pedeapsă cu executare.
Cu toate acestea, Navalnîi susține că nu s-a prezentat la serviciul penitenciar la sfârșitul anului trecut deoarece era tratat în Germania după otrăvire.
Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.
Peste 5.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor de duminică. Aceste noi arestări au fost imediat condamnate de SUA, Canada şi de mai multe ţări ale UE.
Poliția rusă a început să aresteze persoanele care se adună lângă tribunalul din Moscova unde are loc procesul, până acum fiind ridicate circa 20 de persoane, transmite Agerpres.