Alfred Simonis le-a pus gând rău microîntreprinderilor. Oficialul a subliniat că prevederea care limita sponsorizorile ONG-urilor a fost eliminată din proiectul măsurilor fiscale, precum și că este convins că TVA-ul nu va crește din septembrie.
„Dacă doriți să vorbim de microintreprinderi, de exemplu, unde ai impozit de 1% până la 500.000 de euro, adică dacă ai o cifră de afaceri de 500.000 de euro plătești 5.000 de euro la stat, punct. Și îți mai și recuperezi și TVA-ul dacă ești în domeniul imobiliar (…) Personal, și este punctul meu de vedere, cred că o creștere la 2%, sau la 3%, adică la o cifră de afaceri de 500.000 de euro, nu-i o tragedie să dai 15.000 de euro. Asta e părerea mea. Familia mea are microintreprinderi, nu cred că ar fi o tragedie să plătească mai mult. E un paradis astăzi, iertați-mă”, a declarat Alfred Simonis, la Digi24.
Cât despre limitarea sponsorizării ONG-urilor, Alfred Simonis a spus că această prevedere a fost eliminată de către premier, în urma discuțiilor cu piața.
Guvernul pregăteşte creșteri de taxe și impozite:
– Dispariția cotei de TVA de 5%, care se aplica acum unor produse și servicii precum manualele, publicațiile, serviciile hoteliere, casele cu suprafețe mai mici de 120 mp. Trecerea acestora la cotă de impozitare de 9%
– Păstrarea a doar două cote de TVA: 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor, și 9% pentru mâncare, mâncarea pentru animale, medicamente, dispozitive medicale. Nu e clar în acest moment dacă pentru mâncarea din restaurante TVA va rămâne la 9% sau va crește la 19%.
– muncitorii din construcții și agricultură vor plăti contribuțiile la sănătate, adică 10% din venitul brut. Ei erau scutiți în acest moment de această contribuție
– scutirea de plata impozitului pentru angajații din IT va fi valabilă doar pentru veniturile sub un anume plafon, care urmează să fie stabilit. Veniturile peste acel plafon vor fi impozitate cu 10%
– introducerea unui impozit nou de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500 de mii de euro
– microîntreprinderile vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri dacă cifra de afaceri e sub un anumit prag (de 300.000 de euro, dar e posibil să se modifice) și cu 3% pentru o cifră de afaceri cuprinsă între acest prag și plafonul actual de 500.000 de euro.
– creșteri de accize la tutun și alcool
Decizia finală asupra pachetului fiscal urmează să fie luată în această săptămână, într-o nouă ședință a liderilor coaliției, apoi adoptată de guvern printr-o ordonanță de urgență.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că inechitățile ar trebui rezolvate în România pentru a ajunge la o corecție a deficitului fiscal.
”Pentru corecția deficitului este necesar să se elimine cât mai mult din ceea ce face regimul fiscal din România unul regresiv, inechitabil (cei care câștigă mai mult plătesc proporțional mai puțin), să se renunțe la facilități, portițe de optimizare fiscală (cazul PFA, al regimului microîntreprinderilor, etc.”, este de părere președintelui Consiliului fiscal, Daniel Dăianu.