Pe lângă performanţa previzibilă a coaliţiei PSD-PNL, cea mai strânsă luptă se dă între Alianţa Dreapta Unită – formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei – şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), despărţite de doar două procente în primele date exit-poll.
O mare surpriză ar putea să o producă, din nou, senatoarea Diana Şoşoacă, al cărei partid, SOS România, este creditat cu un scor de 6%, ceea ce ar însemna intrarea în Parlamentul European, dacă cifrele se menţin.
Alianța PSD-PNL – 50%
AUR – 16%
Alianta Dreptei (USR-PMP-Forța Dreptei) – 14%
SOS România – 6%
În ziua alegerilor europarlamentare, vor fi organizate trei exit-poll-uri la nivel național. Unul va fi la Râmnicu Sărat, făcut de Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”, unul pe întreg județul Mureș, de care se va ocupa Sodiso Research SRL, și un al treilea – al companiei Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL – pentru oraşul Luduş din judeţul Mureş.
Operatorii pot culege date pe o arie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea voie în interiorul lor și fără să tulbure liniştea şi ordinea publică. De asemenea, pe lângă acestea, vor fi făcute și sondaje locale.
Spre deosebire de alegerile locale din aceeași zi, unde sunt mai multe buletine, la alegerile europarlamentare votul se exprimă pe o singură listă. Pe buletinul de vot vor fi listate partidele politice sau alianțele electorale care participă la alegeri și candidații propuși de fiecare partid sau alianță pentru funcția de europarlamentar.
Se va vota o singură listă și nu este posibilă votarea individuală a candidaților. Pe lista pentru europarlamentare au fost înscrise 12 partide și alianțe și patru candidați independenți.