Alianţa PSD-UNPR-PC este LEGALĂ. ÎCCJ a respins contestaţia PNL

Partidul Național Liberal a depus joi la Înalta Curte de Casație și Justiție o contestație prin care solicită anularea deciziei Biroului Electoral Central de înregistrare a Alianței Electorale PSD-UNPR-PC. ÎCCJ a respins vineri contestaţia, aşadar alianţa rămâne în vigoare.
Iulian Tudor
07 mart. 2014, 11:53
Alianţa PSD-UNPR-PC este LEGALĂ. ÎCCJ a respins contestaţia PNL

În acțiunea depusă în instanță, reprezentanții PNL arată că protocolul de constituire a alianței electorale „Alianța Electorală PSD-UNPR-PC” nu reprezintă protocolul unei alianțe electorale, ci al unei alianțe politice, structură reglementată în mod expres prin prevederile Legii nr. 14/2003, a partidelor politice, potrivit Agerpres.

De asemenea, PNL susține că protocolul de constituire a Alianței Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege și astfel nu poate produce efecte juridice.

Reprezentanții PNL detaliază în contestație motivele pentru care solicită anularea deciziei BEC din 5 martie prin care a fost admis protocolul de constituire a Alianței Electorale PSD-UNPR-PC.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 33/2007 prevede: „Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale se pot asocia între ele numai la nivel național, pe bază de protocol, constituind o alianță electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European”.

PNL susține că dispozițiile art. 6.3 — 6.7 din protocol conțin prevederi referitoare la situații ulterioare alegerilor europarlamentare alianța având, de fapt, un scop mult mai larg decât acela de a participa la alegerile europarlamentare: „i) susținerea unui anumit candidat la președinția Parlamentului European; ii) aderarea la un anumit grup politic; iii) colaborarea, consultarea și stabilirea acțiunilor comune în cadrul activităților comune din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernului României și la nivelul autorităților administrației publice locale”.

În opinia PNL, situația prezentată întrunește condițiile de existență ale unei alianțe politice, structură care este reglementată, în principal, de art. 28 și urm. din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, iar această lege stabilește o procedură expresă pentru înregistrarea unei alianțe politice, conform dispozițiilor art. 29: „(1) Pentru înregistrarea alianțelor politice se depun la Tribunalul București următoarele documente”.

De asemenea, Legea nr. 14/2003 prevede în mod expres obiectivele care pot aparține unei alianțe politice, existând o distincție semnificativă în raport cu oricare dintre caracteristicile unei alianțe electorale: art. 35 „Obiectivele alianțelor politice, precum și modul lor de organizare trebuie să se conformeze prevederilor art. 2 și 3, cu excepția participării cu candidați în alegeri, care este opțională”.

„În conformitate cu dispozițiile art. 29 și următoarele din Legea nr. 14/2003 se poate constata faptul că în cazul de față Alianța Electorală PSD-UNPR-PC este în fapt o alianță politică. Înregistrarea unei asemenea alianțe la Biroul Electoral Central a avut drept scop eludarea procedurilor impuse de Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, pentru că în mod concret, obiectivele acestei structuri politice exced cadrului delimitat de participările la alegerile europarlamentare”, se arată în contestație.

PNL mai susține că protocolul de constituire a Alianței Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege și, astfel, nu poate produce efecte juridice.

Astfel, art. 7 alin. 2 din Legea nr. 33/2007 statuează: „Protocolul de constituire a alianței electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înființarea acestuia”, iar BEC a fost înființat la data de 28 februarie 2014.

Conform art. 181 alin. 1 pct. 1 raportat la alin. 2 al aceluiași articol din Codul de Procedură Civilă, termenul limită de depunere a protocolului era 3 martie 2014, orele 24,00.

PNL arată că protocolul alianței PSD-UNPR-PC a fost depus în data de 4 martie 2014 (după prânz), deci în afara termenului legal.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Românii scapă complet de datorii. Nu mai trebuie să dea niciun ban la bancă
Playtech.ro
Dana Budeanu a arătat TOT! A încins imaginația bărbaților cu această apariție BOMBĂ
DailyBusiness
Alertă în România! ADIO murături în 2024
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
SMS -ul care îți încarcă factura. Și conturile sunt în pericol
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Beni de la Insula Iubirii, „tradus” de iubită! Maria i-a pus capac, s-a combinat cu altă concurentă și... a prins-o cu ALȚII! Insula Dramei Totale continuă!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Românii nu-și mai primesc banii înapoi! Mulți simt că au luat țeapă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Reporturi Uriașe și Noi Trageri Loto duminică, 11 August
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!