„O primă măsură este scutirea de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor pentru indemnizaţia plătită angajaţilor în situaţia întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raporturilor de muncă (adică, şomaj tehnic). Scutirea poate fi acordată pentru cel mult 3 luni. O a doua măsură constă în scutirea de la plata impozitului pe venit, a CAS şi CASS pentru primii 2.000 de lei plătiţi ca salariu angajaţilor din cele mai afectate sectoare. Această scutire poate fi acordată pentru cel mult 6 luni”, anunţă alianţa, prin intermediul unui comunicat.
Conform USR PLUS, întreprinderile care au ca obiect de activitate afaceri în sectoarele afectate de pandemie ar putea beneficia şi de alte facilităţi fiscale, cum ar fi scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe venit, timp de maximum 3 luni.
„Solicităm amânarea cu 60 de zile a termenului de declarare şi plată a taxelor şi contribuţiilor plătite de firme, inclusiv amânarea cu 60 de zile a termenului de depunere a situaţiilor financiare anuale. Totodată, susţinem să se definească proceduri de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale restante şi/sau curente. Pentru plata integrală până la data de 31 iunie 2020 a obligaţiilor fiscale principale să se acorde o bonificaţie de minimum 10% şi amnistie fiscală în privinţa accesoriilor”, a precizat aceeaşi sursă.
Alianţa adaugă că se impune crearea unei scheme de facilităţi fiscale pentru deţinătorii de imobile care renegociază chiria.
„Totodată, considerăm că prin extinderea portofoliului de produse de garantare şi contragarantare în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi a Fondului Român de Contragarantare vor putea fi dezvoltate proiecte de investiţii şi va putea fi asigurat capitalul de lucru pentru întreprinderile cele mai afectate de criză. Solicităm subvenţionarea dobânzilor de către stat pentru liniile de credit destinate asigurării capitalului de lucru pentru o perioadă de 12 luni. Privind finanţările din fonduri europene, solicităm să nu se recurgă la mecanismul ‘primul venit-primul servit’, ci la criterii de eligibilitate obiective şi clare care ţin cont de efectele crizei coronavirus reflectate la nivelul firmelor”, se mai arată în comunicat.