Argila „stinge” arsurile la stomac
Statisticile arată că 1 român din 10 se confruntă cu arsuri la stomac. Pe lângă regimul dietetic (evitarea grăsimilor, prăjelilor), se pot încerca și remediile din generoasa colecție a naturii.
Cura de 3 săptămâni cu argilă este de ajutor pentru a combate senzația de arsură la stomac. Se pune de seara 1 lingură cu argilă într-un pahar cu apă plată. În primele 2 zile se bea doar apa de deasupra, iar în zilele următoare se amestecă și se consumă tot conținutul.
„În prima săptămână, se bea 1 pahar pe zi, dimineaţa, în a doua săptămână 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, iar în ultima săptămână 3 pahare pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara”, potrivit medicului Rareș Simu.
Alte remedii: contra arsurilor la stomac mai dau rezultate și infuziile de gălbenele și sucul de ghimbir diluat în puțină apă.
Feniculul și anasonul combat balonarea
Grație acțiunii antispastice digestive și carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), feniculul este ideal pentru a combate balonarea. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe de fenicul la o cană cu apă. Se bea după masă.
Citeşte şi Ai grijă de sănătatea ta. Iată ce ceaiuri tratează bila leneşă
Un alt remediu care tratează balonarea este anasonul. Are acțiune tonică digestivă, inhibând procesul de fermentație la nivelul intestinului gros. Se consumă sub formă de infuzie (2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă; se lasă la infuzat 15 minute). Se beau 2 căni pe zi, cu jumătate de oră îniante de masă.
Mai poți încerca: Cărbunele medicinal absoarbe gazele intestinale, cât și toxinele bacteriene. Se recomandă 1-2 capsule, la nevoie. Contra balonării se mai pot încerca infuziile de păpădie, de gențiană sau de salvie.
Remedii cu efect laxativ
Există numeroase leacuri cu acțiune laxativă, care dau rezultate bune în caz de constipație. Unul dintre ele este uleiul de măsline, care îmbunătățește tranzitul intestinal. Se ia în fiecare dimineață 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru a fi mai ușor de înghițit, se pot adăuga câteva picături de suc de lămâie.
Inul un alt remediu cu efect laxativ, grație mucilagiilor și fibrelor conținute. Lasă la înmuiat în apă 5-10 g de semințe de in în 150 ml de apă, 20 de minute. Ia acest remediu de 3 ori pe zi, o săptămână.
Mai poți încerca: infuzia de crușin, de volbură, de anghinare, de soc.
Recomandare
„În caz de dischinezie biliară, se recomandă următorul amestec: cicoare, gălbenele, ţintaură, unguraş, iarbă-mare, levănţică, rostopască, coada-şoricelului și mentă”, afirmă medicul Rareş Simu.
Coaja de stejar, leac în diaree
Cele mai bune remedii indicate celor care au scaune moi și apoase sunt plantele bogate în taninuri. Paralel cu regimul alimentar se poate urma un tratament cu coajă de stejar. Se fierb 2 lingurițe de coajă de stejar în 250 ml de apă, 15 minute. Se beau 2 căni pe zi, până la dispariția problemei. Și infuzia din frunze de afin este de ajutor celor cu diaree. Se prepară din 1 linguriță de frunze de afin la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi.
Mai poți încerca: infuzia de răchitan, de coada-racului, de mentă.
Info
Mierea are proprietăți laxative blânde, fiind de ajutor în tratarea constipației atât la adulți, cât și la copii.
Sfatul specialistului
Dr. Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie
Principalele metode de tratament natural în caz de hemoroizi sunt fitoterapia, homeopatia și presopunctura. Fitoterapia utilizează plantele atât sub formă de pulbere, cu administrare sublinguală, cât şi sub formă de băi locale.
Cele mai utile plante sunt: ţintaura, coada-şoricelului, coaja de cruşin (în cazurile cu constipaţie), rădăcina de păpădie, mărarul și sunătoarea. Pentru băi locale, se utilizează: coada-calului, coada-şoricelului, coaja de stejar, salvia, muşeţelul, frunzele de frasin.
Pentru aplicaţii locale este foarte eficient unguentul cu propolis şi tătăneasă, care se aplică de 2-3 ori pe zi.
Găsești 14 remedii pentru cele mai întâlnite probleme digestive AICI