Aliaţi din natură pentru o digestie uşoară

Cele mai multe dintre neplăcerile digestive pot beneficia de tratament cu plante. Cu toate că au acțiune mai blândă decât medicamentele de sinteză, remediile naturale au efecte dovedite în combaterea unor probleme precum balonarea, constipația sau diareea.
Romania TV
05 aug. 2016, 08:42
Aliaţi din natură pentru o digestie uşoară

Argila „stinge” arsurile la stomac

Statisticile arată că 1 român din 10 se confruntă cu arsuri la stomac. Pe lângă regimul dietetic (evitarea grăsimilor, prăjelilor), se pot încerca și remediile din generoasa colecție a naturii.

Cura de 3 săptămâni cu argilă este de ajutor pentru a combate senzația de arsură la stomac. Se pune de seara 1 lingură cu argilă într-un pahar cu apă plată. În primele 2 zile se bea doar apa de deasupra, iar în zilele următoare se amestecă și se consumă tot conținutul.

„În prima săptămână, se bea 1 pahar pe zi, dimineaţa, în a doua săptămână 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, iar în ultima săptămână 3 pahare pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara”, potrivit medicului Rareș Simu.

Alte remedii: contra arsurilor la stomac mai dau rezultate și infuziile de gălbenele și sucul de ghimbir diluat în puțină apă.

Feniculul și anasonul combat balonarea

Grație acțiunii antispastice digestive și carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), feniculul este ideal pentru a combate balonarea. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe de fenicul la o cană cu apă. Se bea după masă.

Citeşte şi  Ai grijă de sănătatea ta. Iată ce ceaiuri tratează bila leneşă

Un alt remediu care tratează balonarea este anasonul. Are acțiune tonică digestivă, inhibând procesul de fermentație la nivelul intestinului gros. Se consumă sub formă de infuzie (2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă; se lasă la infuzat 15 minute). Se beau 2 căni pe zi, cu jumătate de oră îniante de masă.

Mai poți încerca: Cărbunele medicinal absoarbe gazele intestinale, cât și toxinele bacteriene. Se recomandă 1-2 capsule, la nevoie. Contra balonării se mai pot încerca infuziile de păpădie, de gențiană sau de salvie.

Remedii cu efect laxativ

Există numeroase leacuri cu acțiune laxativă, care dau rezultate bune în caz de constipație. Unul dintre ele este uleiul de măsline, care îmbunătățește tranzitul intestinal. Se ia în fiecare dimineață 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru a fi mai ușor de înghițit, se pot adăuga câteva picături de suc de lămâie.

Inul un alt remediu cu efect laxativ, grație mucilagiilor și fibrelor conținute. Lasă la înmuiat în apă 5-10 g de semințe de in în 150 ml de apă, 20 de minute. Ia acest remediu de 3 ori pe zi, o săptămână.

Mai poți încerca: infuzia de crușin, de volbură, de anghinare, de soc.

Recomandare

„În caz de dischinezie biliară, se recomandă următorul amestec: cicoare, gălbenele, ţintaură, unguraş, iarbă-mare, levănţică, rostopască, coada-şoricelului și mentă”, afirmă medicul Rareş Simu.

Coaja de stejar, leac în diaree

Cele mai bune remedii indicate celor care au scaune moi și apoase sunt plantele bogate în taninuri. Paralel cu regimul alimentar se poate urma un tratament cu coajă de stejar. Se fierb 2 lingurițe de coajă de stejar în 250 ml de apă, 15 minute. Se beau 2 căni pe zi, până la dispariția problemei. Și infuzia din frunze de afin este de ajutor celor cu diaree. Se prepară din 1 linguriță de frunze de afin la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi.

Mai poți încerca: infuzia de răchitan, de coada-racului, de mentă.

Info

Mierea are proprietăți laxative blânde, fiind de ajutor în tratarea constipației atât la adulți, cât și la copii.

Sfatul specialistului

Dr. Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie

Principalele metode de tratament natural în caz de hemoroizi sunt fitoterapia, homeopatia și presopunctura. Fitoterapia utilizează plantele atât sub formă de pulbere, cu administrare sublinguală, cât şi sub formă de băi locale.

Cele mai utile plante sunt: ţintaura, coada-şoricelului, coaja de cruşin (în cazurile cu constipaţie), rădăcina de păpădie, mărarul și sunătoarea. Pentru băi locale, se utilizează: coada-calului, coada-şoricelului, coaja de stejar, salvia, muşeţelul, frunzele de frasin.

Pentru aplicaţii locale este foarte eficient unguentul cu propolis şi tătăneasă, care se aplică de 2-3 ori pe zi.

Găsești 14 remedii pentru cele mai întâlnite probleme digestive AICI

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...