Conform unui comunicat remis, miercuri, în județul Galați, la ora 15:00, erau nealimentate, parțial sau total, cu energie electrică 11 localități (unități administrativ-teritoriale), ceea ce înseamnă aproximativ 7.900 de consumatori (4.134 pe medie tensiune, restul fiind consumatori individuali pe joasă tensiune), conform unui comunicat al Electrica remis.
„În județul Galați se depun eforturi deosebite, s-a lucrat inclusiv pe timpul nopții, la lumina reflectoarelor, și se estimează că până la finalul zilei vor fi realimentați toți consumatorii afectați pe medie tensiune, cu excepția a 4 linii parțiale, care au până la 40 de stâlpi rupți, linii care vor fi remediate până joi seară și care afectează aproximativ 3.000 de consumatori. În acest moment, pe teren sunt peste 300 de specialiști, organizați în 71 de echipe, care acționează cu peste 85 de utilaje pentru remedierea defecțiunilor apărute. În rețeaua de medie tensiune s-au izolat porțiunile avariate (cu stâlpi rupți) care nu afectează consumatorii, iar lucrările de remediere la instalații se desfășoară în continuare, până la aducerea rețelei la schema normală de funcționare. Din totalul de 118 linii defecte la începutul perioadei de avarie, au rămas doar 4 linii de medie tensiune care afectează alimentarea abonaților. Intervenția la acestea este condiționată însă de accesul dificil din cauza terenului inundat, la care se adaugă, în anumite situații, și dificultăți legate de acordul proprietarilor. Acolo unde situația a impus-o, alimentarea cu energie electrică a fost asigurată prin grupuri electrogene”, se menționează în comunicat.
În județul Vrancea, toți consumatorii afectați au fost realimentați din rețeaua de medie tensiune. Mai sunt defecțiuni izolate în câteva localități, pentru remedierea cărora se lucrează la rețeaua de joasă tensiune.
În acest moment, pe teren sunt 70 de specialiști, organizați în 21 de echipe, care acționează pentru finalizarea tuturor lucrărilor de intervenție. Echipele sunt concentrate pe zona de joasă tensiune, pentru realimentarea abonaților individuali.
„S-au executat lucrări de mare anvergură, mai ales în perimetrele în care au fost afectate linii de câte 20 până la 60 de stâlpi rupți, în special în zonele Hangiești, Vadu Roșca 1 și 2, Nămoloasa. Pentru remedierea acestora, în ultimele 48 de ore au fost executate lucrări de trecere în linii subterane de peste 5 kilometri pe linie”, spun reprezentanții Electrica.
Aceștia subliniază, totodată, că pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților Electrica a reușit în ultima perioadă o creștere importantă a planului de investiții, cu peste 50%. În plus, planul de investiții pentru următorii ani prevede peste 55 de milioane de euro pe an pentru fiecare filială a Grupului, ceea ce înseamnă aproximativ 170 de milioane de euro pe an.
Conform datelor publicate de ANRE în ultimul raport oficial privind indicatorii de performanță ai operatorilor de distribuție din România, SDEE Muntenia Nord a avut o durată medie a întreruperilor neplanificate în mediul rural (unde rețelele electrice sunt preponderent aeriene) de 345,1 minute pe an, față de o medie pe țară de 485 minute pe an.
Cu o tradiție de 120 de ani, companiile de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.