Alimentația din timpul sarcinii influențează riscul apariției autismului în rândul nou-născuților, arată un nou studiu, publicat pe NewsWeek. O echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a realizat un studiu extins, analizând datele a peste 95.000 de mame și copii pentru a stabili dacă există o legătură între calitatea dietei materne și probabilitatea apariției autismului la copii.
Tulburările din spectrul autist reprezintă un grup divers de condiții caracterizate prin dificultăți în interacțiunea socială și comunicare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, aceste tulburări afectează aproximativ unul din 36 de copii din SUA. Cauzele potențiale ale autismului includ atât factori de mediu, cât și genetici. Studii anterioare au arătat o legătură între modelele alimentare prenatale și dezvoltarea autismului, sugerând că utilizarea multivitaminelor prenatale, suplimentelor de acid folic, aportul de vitamina D și consumul ridicat de pește pot reduce riscul de diagnosticare cu autism. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor anterioare s-au bazat pe eșantioane de dimensiuni mici, având rezultate neconcludente.
Studiul realizat de Universitatea din Glasgow a utilizat un eșantion mare pentru a analiza dieta prenatală și riscul de autism. Datele au fost colectate între 2002 și 2008, respectiv 1990 și 1992, iar copiii au fost urmăriți până la vârsta de 8 ani sau mai mult. Calitatea dietei a fost evaluată conform ghidurilor alimentare internaționale, care includ un consum ridicat de fructe, legume, pește, nuci și cereale integrale și un consum redus de carne roșie și procesată, băuturi carbogazoase și alimente bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați.
Participanții au fost împărțiți în trei categorii, în funcție de aderența la dietele sănătoase: ridicată, medie și scăzută. După ajustarea pentru factori precum indicele de masă corporală matern, nivelul de educație și utilizarea suplimentelor, s-a constatat că o aderență ridicată la o dietă sănătoasă în timpul sarcinii era asociată cu o reducere de 22% a riscului de autism la copii. De asemenea, copiii mamelor cu o aderență ridicată la aceste diete au avut o probabilitate cu 24% mai mică de a dezvolta dificultăți de comunicare socială.
Mecanismele exacte prin care dietele prenatale pot influența riscul de autism nu sunt foarte clare, încă. Cercetătorii sugerează că alimentația din timpul sarcinii poate afecta expresia genelor și poate regla procesele imunitare. De asemenea, se știe că perturbările microbiomului intestinal, influențate de dieta mamei, pot avea un impact asupra dezvoltării autismului. Totuși, aceste descoperiri sunt de natură observațională.
„În prezent, rămânem nesiguri dacă asociațiile observate sunt cauzele”, susțin oamenii de știință.