Grăsimile nesaturate, numite grăsimi „bune”, pot fi mononesaturate (uleiul de măsline) sau polinesaturate (uleiuri vegetale de rapiţă, de in, de floarea-soarelui, de porumb), în funcţie de tipul de acizi graşi care predomină în compoziţia lor. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, scrie doctorulzilei.ro.
„Aceste descoperiri susțin recomandările nutriționiștilor, potrivit cărora, ar trebui să înlocuim grăsimile saturate cu cele nesaturate”, a spus Dr. Frank Hu of Harvard School of Public Health in Boston, coordonatorul studiului.
În cadrul studiului, au fost folosite două cercetări care au implicat urmărirea, timp de 32 de ani a regimului alimentar pe care îl aveau 126.000 de persoane.
În timpul cercetării, 33.000 de participanți au murit, iar echipa de cercetători a conchis că un consum crescut de grăsimi saturate și grăsimi trans a fost asociat cu un risc crescut de deces.
De exemplu, o creștere cu 2% a consumului de grăsimi trans a dus la amplificarea riscului de deces, în timpul studiului, cu 16 procente. Fiecare 5% mai multe grăsimi saturate au dus la creșterea riscului de a muri cu 8%.
Studiul a mai scos la iveală și că o creștere a consumului de grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate, a scăzut riscul de deces în timplul studiului cu 11 până la 19 procente.
Citeşte şi Nu fugi de grăsimi: Alimente cu grăsimi sănătoase