În postul Crăciunului, credincioşii renunţă la carne, lapte și ouă şi se îndreaptă acum spre alimente care nu le conțin. Nutriţioniştii avertizează că unele alimente de post care îngrașă și sunt dăunătoare sănătăţii dacă sunt consumate în exces în această perioadă. Tocmai de aceea, este recomandat ca în perioada de post să consumaţi legume, fructe, supe sau ciorbe făcute în casă, dar şi peşte în zilele în care e dezlegare.
Se poate consuma în această perioadă a se consuma quinoa, fasole boabe sau fasole verde, seminţe, spanac, năut, avocado, sfecla roşie, varză.
Citeşte şi: OTRAVA din frigider. Milioane de români consumă zilnic acest aliment toxic
Una dintre cele mai frecvente greşeli de alimentaţie este consumul crescut de cartofi şi paste făinoase în perioada de post. Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică recomandă consumul moderat al acestora şi trecerea de la paste din făină albă la paste integrale.
De asemenea, e bine să evităm alimentele prăjite, deoarece prin prăjire încărcătura calorică este crescută, se pierd mulți nutrienţi, iar vitaminele se degradează, a mai explicat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică, citat de csid.ro. Recomand ca acestea să fie fierte, pregătite la abur sau la cuptor.
E indicat să renunţăm la margarină, deoarece este o sursă importantă de acizi graşi trans, novice pentru organism.
Pateurile vegetale au un conţinut ridicat de E-uri şi produse sintetice, sunt bogate din punct de vedere caloric, iar consumate excesiv duc la creşterea în greutate.
Nici produsele din soia nu sunt tocmai benefice, asta dacă nu vrem să pierdem lupta cu greutatea. Totodată, sunt nocive pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fitoestrogeni care cresc riscul cancerelor din sfera genitală şi riscul de cancer mamar.
Caşcavalul de post conţine multe E-uri, grăsimi hidrogenate şi coloranţi alimentari care dăunează organismului nostru. Ba mai mult, este hipercaloric.
Crenvuştii de post au în compoziţie coloranţi alimentari şi E-uri, sunt bogaţi caloric, iar consumaţi în exces contribuie la creşterea în greutate.
Gemurile şi dulceţurile concentrate au o cantitate mare de zahăr, arome şi conservanţi chimici şi favorizează creşterea în greutate.
Salamul de post conţine aditivi care ne aduc kilograme în plus.
Orezul şi pastele ne pot aduce, de asemenea, kilograme în plus. Dacă doriţi să consumaţi touşi paste, alegeţi-le pe cele intergrale.