Studiile arată că românii aruncă o cantitate foarte mare de alimente pe parcursul unei singure luni deoarece sunt expirate. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este cumpărarea mai multor alimente decât este necesar și a termenului mic de valabilitate pe care acestea le au. Ce nu știu românii este că multe alimente se pot consuma chiar și după expirare, fără să reprezinte un risc pentru sănătate. Unele dintre produsele care se pot mânca după trecerea termenului de valabilitate sunt pastele, lactatele, cerealele, ouăle și produsele congelate.
Robert Brackett, expert în științe alimentare, explică: „Producătorul nu poate garanta calitatea sau prospețimea produsului după această dată, iar substanțele nutritive enumerate în caseta cu informații nutriționale pot să nu mai fie conforme cu realitatea, dar asta nu înseamnă neapărat că face rău și s-ar putea să aibă chiar un gust neschimbat.”
Multe alimente se pot conserva în diferite moduri, pentru a putea fi păstrate o perioadă îndelungată. Unul dintre cele mai sigure și eficiente moduri de a face acest lucru este uscarea alimentelor. Uscarea scade semnificativ cantitatea de apă pe care o conțin alimentele, apa fiind una dintre principalele surse de înmulțire a bacteriilor care provoacă alterarea. Carnea sau murăturile pot fi conservate în sare, deoarece aceasta extrage celule microbilor și le elimină. Zahărul este o metodă eficientă de conservare, dar numai în cazul dulciurilor ce nu conțin lactate. O altă variantă este folosirea conservanților, chiar dacă constituie o variantă nesănătoasă.
1. Mănâncă înainte să mergi la cumpărături, astfel eviți să cumperi lucruri de care nu ai nevoie sau de care ți-e poftă în acel moment.
2. Organizează alimentele în funcție de termenul de valabilitate- pune la îndemână alimentele care urmează să expire în viitorul apropiat, iar cele care au un termen mai lung încearcă să le depozitezi într-un alt loc.
3. Donează ceea ce nu mai folosești, astfel scapi de mâncarea din frigider, ajuți pe cineva și în același timp diminuezi risipa alimentară.
4. Dacă există spațiu, îți poți crea chiar în balcon o mini-grădină unde să plantezi verdețuri.
5. Reutilizați alimentele- de exemplu fructele pot deveni dulceață, iar dacă acestea s-au stricat constituie o sursă de hrană pentru animale.
Ciește și: Cinci alimente pe care este mai bine să le consumi din conservă
Citește și: Nu arunca uleiul de la conservele cu ton. Folosește-l pentru aceste trucuri culinare absolut delicioase