Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Schimbările de mediu, cum ar fi modificările de temperatură, de climă sau lumina excesivă, solicită organismul, acesta consumând o cantitate suplimentară de energie. Resimţim aceste schimbări mai cu seamă la începutul primăverii, toamnei şi al iernii, perioade în care începe şi procesul de adaptare a organismului la noile condiţii de mediu.
Alina Costache
19 mart. 2023, 07:16
Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară. Trucuri prin care îţi ajuţi organismul să se adapteze mai repede la noile condiţii de mediu

Astenia de primăvară durează, în medie, două sau trei săptămâni şi se manifestă printr-o stare de epuizare și oboseală constantă cauzată de schimbarea anotimpurilor. Uneori, poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.

În principal, un anumit tip de alimentaţie, mişcarea în aer liber, respectarea celor opt ore de somn şi o bună hidratare a organismului sunt suficiente pentru a o combate.

Alimente care te ajută să combaţi astenia de primăvară

În rândurile următoare, ne vom opri asupra alimentelor pe care este recomandat să le consumi în această perioadă pentru a combate astenia.

De bază, în această perioadă, sunt legumele şi fructele, care asigură un aport important de vitamine, minerale și alti nutrienți.

Treptat, alimentația noastră trebuie să facă tranziţia de la mâncărurile greoaie specifice iernii la cele mai ușoare, specifice sezonului cald. Aşadar, se recomandă introducerea în alimentaţie a anghinarei, sparanghelului, prazului, sfeclei, morcovilor, a leguminoaselor precum lintea, mazarea si fasolea. De asemenea, este bine-venit consumul verdeţurilor, fie sub formă de salate, fie sub formă de sucuri proaspete: spanac, urzici, salată verde, păpădie, leurdă, lobodă.

Citeste si Opt alimente care pot fi toxice! În ce condiții ajung să devină fatale

Nici proteinele animale nu este bine să lipsească din alimentaţie, dar este recomandat să fie luate din peşte şi din fructe de mare. Aşadar, codul, merluciul, tonul, calamarul sau creveții fac adevărate minuni pentru cei care se confruntă cu astenia de primăvară.

Fiziologic, organismul iese din hibernare şi începe să evolueze primăvară şi atunci să zicem că are o perioadă în care se adaptează mai greu. Noi trebuie să îl facem să se adapteze mai repede. Treziţi-vă de dimineaţă, faceţi un duş rece, după unul cald, duşuri scoţiene, mâncaţi curat, fructe, legume româneşti, seara beţi un pahar de vin să puteţi dormi liniştiţi, gândiţi numai pozitiv şi veţi ieşi din această astenie. Toate lucrurile acestea simple… Toate seminţele au vitamina C„, recomanda prof. dr. Vlad Ciurea, într-un interviu la Antena 3.

Categoriile de persoane cele mai afectate de astenia de primăvară

De regulă, astenia de primăvară se resimte la nivel psihologic, în lunile martie și aprilie. Cele mai afectate sunt, în general, femeile active, cu vârste între 30 și 40 de ani.

Astenia de primvara nu este o boală, este o stare generată în general de o reacție de adaptare mai dificilă a organismului la trecerea de la un anotimp la altul, sunt diferențe de presiune, de temperatură, de lumină, și sunt dezechilibre generale și stare de oboseală, epuizare, la mai multe niveluri.

Citeste si Alimente care ne menţin creierul sănătos. Neurologul Vlad Ciurea: „Creierul are nevoie de o anumită mâncare”

Fizic, psihic, emoțional, sexual, însoțită de tulburări de memorie, de concentrare, variaţii ale apetitului, dezechilibre psihoemoţionale, unii mai anxioși nervoși, alții din contră, mai triști, melancolici, chiar cu tendinţă spre depresie, dureri de cap, amețeli, mai pot însoți astenia de primăvară”, a declarat Ruxandra Constantina, medic, apifitoterapeut, pentru Observator.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania