Toate probleme enumerate mai sus apar din cauză că glutenul distruge celulele intestinului și provoacă un răspuns de atac din partea sistemului imunitar, mai ales în caz de boala celiacă. Atunci când răspunsul imun nu încetează să atace glutenul, acesta poate să se întoarcă în corp prin sânge. Persoanele care au sensibilitate sau intoleranță la gluten știu că trebuie să evite produsele care conțin gluten. Dar există și produse alimentare care-l conțin, fără să scrie exact pe etichetă, și anume:
În timp ce glutenul este legat de grâu, secara este tot o cereală care conține gluten. Așadar, dacă vezi pe etichetă produsului că scrie „fără grâu”, nu înseamnă neapărat că este fără gluten. Pentru a evita căderea în această capcană a glutenului, recomandat este să cauți produsele cu adevărat bio și care nu conțin gluten. Pâinea și biscuiții de secară sunt principalele ingrediente față de care trebuie să acorzi atenție.
Berea este adesea derivată din orz sau grâu (malț), ambele conținând gluten. Însă, odată cu creșterea cererii pentru tot ceea ce nu conține gluten, există un număr din ce în ce mai mare de bere fără gluten pe rafturile din magazine. Acestea sunt făcute de obicei din porumb sau orez și sunt, în general, recomandate persoanelor cu sensibilitate la gluten.
Sosul de soia, un ingredient comun și de bază pentru sosuri în restaurantele japoneze, conține grâu și, prin urmare, gluten. În plus, nu uita că sosul de soia nu este numai pentru sushi. El este folosit și în prepararea legumelor, salatelor etc. Din fericire, există o alternativă fără gluten, numită tamari, care are un gust aproape identic și nu conține grâu.
Ovăzul este în mod normal un aliment fără gluten, dar este adesea contaminat. Glutenul din grâu, secară sau orz poate fi transferat în ovăz pe câmp sau în fabrici în timpul procesării. Dacă obișnuiești să mănânci fulgi de ovăz dimineața la micul dejun, alege-i pe cei care nu conțin deloc gluten, mai ales dacă ești alergic.