Pentru a extinde perioada în care produsele tale preferate rămân proaspete și îmbietoare ai la dispoziție mai multe variante: refrigerarea, congelarea, conservarea cu zahăr, sare sau conservanți alimentari și ambalarea în vid. O parte din ele implică utilizarea unor ingrediente – zahăr și sare – pe care ai vrea să le eviți, pentru o viață mai sănătoasă.
Însă, de exemplu, fructele și legumele – în cazul cărora ai fi apelat la cele două produse – pot rămâne proaspete mai mult timp dacă le ambalezi în vid. Le păstrezi prospețimea de până la 5 ori mai mult timp faţă de metodele tradiţionale de conservare printr-o operațiune foarte simplă pe care o poți realiza cu un aparat modern de vidat. Aparatele de vidat de astăzi au dimensiuni reduse, așa că dulapul va rămâne liber. Au atât de multe întrebuințări încât, dacă ajungi să achiziționezi unul, o să-l consideri în scurt timp una dintre cele mai bune investiții făcute pentru casa ta.
Cele mai multe legume vor rămâne proaspete mai mult timp dacă sunt păstrate la frigider. Însă va trebui să faci acest lucru corect. Astfel, înainte de a le depozita în sertarele speciale de la baza frigiderului, pune legumele în caserole sau alte recipiente închise.
Fructele vor rămâne, de asemenea, proaspete mai mult timp dacă sunt păstrate la rece. Dar depozitează-le nespălate în lada frigiderului, pentru că apa contribuie la descompunerea lor.
Fructele de vară, cum ar fi căpșunile sau zmeura, vor rezista mai mult timp la frigider dacă sunt spălate înainte cu oțet alb, distilat. După ce se usucă, pune-le într-un recipient acoperit, pe care îl căptușești mai întâi cu un prosop de hârtie.
Acestea sunt câteva metode prin care poți să prelungești durata de „viață” a fructelor și legumelor, pe lângă ambalarea în vid, o variantă mult mai practică și mai eficientă.
Pentru ca brânza să reziste mai mult timp, Societatea Americană a Brânzeturilor recomandă scoaterea ei din ambalajul din plastic sau alt material în care este atunci când o iei din magazin. Împachetează bucata de brânză în hârtie de copt sau pânză. Astfel, va „respira” și își va păstra prospețimea și același gust mai mult timp. În folia de plastic, brânză va prinde un miros neplăcut.
Pune brânza ambalată în acest mod la frigider, la o temperatură de aproximativ 4 grade Celsius.
Carnea se menține proaspătă mai mult timp dacă este mai întâi vidată și apoi pusă la congelator. Prin congelarea simplă, chiar și la temperaturi foarte mici, carnea se poate altera prin oxidare. Însă, prin vidare, tot aerul din pungi este scos, împreună cu microorganismele care pot strica bucata de friptură. Astfel, carnea va avea și un gust mai bun atunci când va fi decongelată.
Vidată și apoi congelată, carnea se menține proaspătă timp de 4-5 luni, adică de 5 ori mai mult decât în cazul unei bucăți congelate clasic.
Sursă foto: Unsplash