Alimentele care apără organismul de gripă şi răceală în sezonul rece. Potrivit nutriţionistului Cori Grămescu, de pe lista de cumpărături nu trebuie să lipsească legumele şi fructele în această perioadă.
Cori Grămescu explică ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă pentru ca organismul nostru să facă față temperaturilor joase.
„O alimentație naturală, bazată pe consumul regulat de alimente integrale neprocesate este primul pas către o stare bună de sănătate și un sistem imunitar puternic. De asemenea, sănătatea sistemului respirator se întreține cel mai bine atunci când petrecem regulat timp în aer liber, într-un mediu cât mai puțin poluat, și, desigur, sportul reprezintă și el un factor important în menținerea unei sănătăți optime”, explică Cori Grămescu, potrivit csid.ro.
Nutriţionistul spun că este recomandat ca în sezonul rece să creștem consumul de rădăcinoase, țelină, dovleac, morcov, chiar și cartof. Aceste legume ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor temperaturile scăzute.
„Legumele pe care le consumăm în sezonul rece sunt mai bogate în carbohidrați decât cele specifice verii, iar pentru a nu ne pune silueta în pericol este bine ca atunci când alegem sursa de proteină să ne orientăm către carne mai slabă. Aceste legume ar trebui asociate mai curând cu pui, curcan sau pește oceanic de captură, și nu cu porc sau vită, care din păcate sunt alimentele tradiționale de iarnă în bucătăria românească”, mai spune nutriţionistul.
Pe lista de cumpărături din această perioadă nu trebuie să lipsească pătrunjelul, ardeiul gras, citricele, fructele de pădure, ghimbirul, brocolo, spanacul, nucile şi seminţele crude. De asemenea, pentru a vă întări sistemul imunitar este bine să adăugaţi în meniul zilnic şi turmericul.
„În perioadele în care suntem răciți sau avem gripă este indicat să ne alimentăm cât mai ușor și mai natural, să bem multe lichide și să evităm alimentele foarte procesate. Ideal este să consumăm supe din legume, pește de captură, dar și câteva plante care ne ajută cum sunt verbina și rozmarinul, echinacea, socul negru, turmericul și ceaiul de mușețel”, mai spune Cori Grămescu.