Dacă vrei să te bucuri de o porție sănătoasă de energie pe tot parcursul zilei este bine să ții cont de două aspecte:
– nu bea niciodată cafeaua pe stomacul gol,
– alimentația corectă este cheia funcționării în parametri normali a întregului organism.
În cazul în care vrei să renunți la ceva, prima opțiune este zahărul și laptele din cafea. Iată care sunt și celelalte alimente care îți fură din resursele tale de energie!
După zahăr următorul factor tăiat de pe lista ta ar trebui să fie tot ce înseamnă băutură energizantă, carbogazoasă. Acestea conțin pe lângă foarte multe zaharuri, o cantitate mare de cofeină, care doar îți dau senzația că-ți oferă energie. Efectul consumului lor este tocmai invers.
Evită cafeaua când ești obosit
Nutriţionistul Zoe Bingley–Pullin a explicat pentru site-ul Daily Mail motivul care stă la baza acestei afirmații și anume: „Cafeaua are un puternic efect diuretic şi poate interveni în absorbţia fierului. Consumul în exces poate duce la deshidratare, iar efectul va fi unul de oboseală. Izbucnirea de energie este curând urmată de slăbiciune în care corpul tău face tot ce poate pentru a se recupera din situaţia „stresantă”.
Sucurile dietetice fac organismul să lucreze mai mult
Acest lucru se întâmplă din cauza îndulcitorilor artificiali. Ficatul este suprasolicitat, fiind nevoit să proceseze aceste substanţe și transformând zaharurile în glucoză. Astfel, ești predispus la a dezvolta diverse afecțiuni ale ficatului.
Tot ce conține zahăr este precum un boost de energie după care survine imediat starea de oboseală.
Nutriţioniştii recomandă gustări sănătoase care conferă energie şi te trezesc: „Un măr şi o mână de nuci reprezintă o sursă mai bună de energie decât o cană de cafea”, explică specilalistul în nutriţie Zoe Bingley –Pullin.
Nu uita nici de făina albă, care are același efect precum cafeaua.
Alimente care îți oferă energie curată
Orezul brun este bogat în mangan, mineral care stimulează eliberarea energiei rezultate din „prelucrarea”, în sistemul digestiv, a proteinelor şi glucidelor pe care le conţine bobul de orez.
Oul este și el o sursă completă de proteine care ar trebui să se regăsească în alimentația ta. Doar cu un ou fiert îți furnizezi 30% din aportul zilnic de proteine. În plus, acizii aminaţi esenţiali pe care îi conține ajută corpul în procesul de refacere a musculaturii.
Un alt element crucial în procesul de eliberare a energiei, bogat în magneziu și calciu este iaurtul.
Dacă vei începe dimineața cu o lingură de miere, aceasta va echivala 200 ml de băutură energizantă, plus că glucoza din miere este eliberată treptat pe parcursul zilei, pe măsură ce mușchii o solicită.
Nu trebuie să uiți nici de banane. Este unul din cele mai consacrate alimente energizante.
Află care sunt cele 4 obiceiuri care te lasă fără energie AICI