Alimentele care nu au ce să caute pe lista de cumpărături în februarie. Specialiștii recomandă să cumpărăm întotdeauna fructe și legume de sezon, deoarece astfel contribuim la reducerea amprentei de carbon și sprijinim agricultura locală.
Printre alimentele pe care românii obișnuiesc să le cumpere indiferent că e sau nu sezonul lor se numără salata verde, castraveții, căpșunile conopida sau brocoli.
Salata verde
Potrivit specialiștilor, este bine să evităm salata verde în februarie. Aceasta are nevoie de un sol mai cald și este total nepotrivită în lunile de iarnă. Salata din supermarketuri provine din sere încălzite care consumă multă energie. Aceasta poate fi înlocuită cu succes de delicioasele murături sau alte salate de iarnă, scrie ziarulromanesc.
Castraveții
Specialiștii atrag atenția că nici castraveții nu fac parte dintre legumele pe care este bine să le consumăm iarna. În această perioadă, castraveții provin din sere încălzite sau din importuri, ceea ce crește amprenta ecologică. Și aceștia pot fi înlocuiți cu morcovi sau ridichi.
Căpșunile
Evită cât poți căpșunile iarna. Multe provin din import și nu sunt la fel de gustoase ca cele de sezon, cultivate de țăranii români. Sezonul căpșunilor este abia în luna mai. Până atunci, le poți înlocui cu fructele de pădure congelate.
Conopidă și broccoli
Chiar dacă le găsim peste tot în magazine, conopida și broccoli nu sunt legume de iarnă. Sezonul lor începe abia în mai. Le poți înlocui cu varza.
Chiar dacă oferta este limitată, următoarele produse sunt disponibile local și sunt sustenabile:
Cartofi: Disponibili tot anul, sunt baza ideală pentru supe sau piureuri.
Păstârnac: Dulce și ușor de digerat, păstârnacul este perfect pentru piureuri sau chipsuri de legume.
Varza creață: Poți prepara rulade umplute cu ciuperci, linte sau carne tocată vegetală.
Praz: Disponibil aproape tot anul, este excelent în supe sau mâncăruri cu paste.
Mere regionale: Din stocuri de iarnă, acestea sunt o alternativă sustenabilă la fructele importate.
Banane: Deși nu sunt regionale, bananele sunt mai sustenabile decât fructele importate din Peru sau căpșunile de iarnă.