Premierul a precizat că, suplimentar, Guvernul introduce şi o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru alte șapte alimente, respectiv ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită care sunt importate vrac şi care nu sunt procesate în România.
Lista a fost extinsă și cu produse pe care românii, de regulă, le folosesc pentru a pregăti masa de sărbători: carne tocată, usturoi, orez, bulion, margarină sau drojdie pentru prăjituri, smântână sau pere.
”Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când, ştim cu toţii, cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni şi extindem această măsură la 21 de categorii de produse, faţă de 14 în prezent”, a declarat Ciolacu în şedinţa de Guvern.
El a menţionat că ”datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele aşteptate”.
”Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii şi mici”, a afirmat şeful Executivului.
Guvernul a decis să înăsprească regulile pentru produsele care vin din import și nu sunt procesate în România, astfel încât se stabilește un adaos comercial maxim de 5% față de prețul de achiziție.
Executivul a decis să păstreze, de asemenea, și produsele pe care le avem deja la adaos plafonat încă din vara acestui an.
Este vorba despre despre pâine, lapte de vacă, telemea, iaurt, făină albă, legume și fructe.
Aceste prețuri sunt evaluate lună de lună de Consiliul Concurenței, iar potrivit acestei instituţii, scăderile înregistrate au fost de la 0,49% până la 49% pentru produsele incluse pe această listă.
Consiliul Concurenței aplicat amenzi firmelor care nu au respectat această plafonare, iar amenzile au ajuns la 4 milioane de lei.
Decizia Guvernului de a plafona adaosul comercial vine și în contextul în care măsura a fost aspru criticată de Fondul Monetar Internațional și a atras atenția că această măsură ar putea să ducă la o creștere a inflației.