Alimentele contrafăcute din comerț. Cum ne dăm seama care este mâncare de calitate: „Acesta este primul semn”

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele contrafăcute din comerț și cum știm să alegem mâncarea de calitate. Medicul nutriționist trage un semna de alarmă privind produsele falsificate, care, consumate mult timp, pot avea efecte negative asupra organismului.
Alina Costache
13 oct. 2024, 11:18
Alimentele contrafăcute din comerț. Cum ne dăm seama care este mâncare de calitate:
Care sunt alimentele nocive din comerț

Alimentele falsificate sunt uleiul de măsline, parmezanul, vinul și alte băuturi alcoolice, spune Mihaela Bilic, care explică faptul că produsele de calitate au prețuri ridicate din cauza limitării cantității materiilor prime și a timpului necesar pentru procesare, precum maturarea brânzeturilor, șampaniei sau jambonului.

Citește și: Mihaela Bilic, recomandări pentru sezonul rece. Cantitatea de magneziu și vitamina D de care organismul are nevoie. „Alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată”

Care sunt alimentele nocive din comerț

Există alimente falsificate? Cuvântul „falsificat” înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate.

Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.

O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum „origine geografică protejată” sau „produs cu origine controlată” garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Mihaela Bilic: „Citiți etichetele cu atenție”

Medicul nutriționist îndeamnă pe toată lumea să citească etichetele produselor. Primul indiciu de suspiciune ar trebui să fie lipsa informațiilor despre proveniența ingredientelor și locul de producție.

Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere. Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat.

În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la metode care pot creea consumatorului iluzia calității.

Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate. Dacă nu ai volume mari, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta!

Și noi, consumatorii, suntem vinovați, ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec. Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății, însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța.

Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a mai precizat Mihaela Bilic.

DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Fabrica din România care a dat lovitura și vinde pe bandă rulantă. Are 1951 de angajați și e prima în țară la un produs adorat de români
Capital.ro
Retragere numerar. Schimbare la bancomate. Se aplică la toate ATM-urile
Playtech.ro
Catedrala, Mântuirii și Neamului – cuvintele românilor din maghiară. Ce trebuie să știi despre...
DailyBusiness
România își susține poziția pentru Schengen: Ministrul Predoiu nu cedează!
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Noua autostradă din România. Legătură cheie pe axa est-vest
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
E mega-scandal în familia lui Liviu Dragnea! Ce a putut să-i facă Juniorul e strigător la cer! I-a ”șutit” mobila și l-a lăsat fără
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul verifică banii românilor. Vei primi notificare dacă ai peste această sumă în cont
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Incendiu de proporții la o hală de deșeuri reciclabile din Țuțora, județul Iași
MediaFlux
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător