Alimentele contrafăcute din comerț. Cum ne dăm seama care este mâncare de calitate: „Acesta este primul semn”

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele contrafăcute din comerț și cum știm să alegem mâncarea de calitate. Medicul nutriționist trage un semna de alarmă privind produsele falsificate, care, consumate mult timp, pot avea efecte negative asupra organismului.
Alina Costache
13 oct. 2024, 11:18
Alimentele contrafăcute din comerț. Cum ne dăm seama care este mâncare de calitate:
Care sunt alimentele nocive din comerț

Alimentele falsificate sunt uleiul de măsline, parmezanul, vinul și alte băuturi alcoolice, spune Mihaela Bilic, care explică faptul că produsele de calitate au prețuri ridicate din cauza limitării cantității materiilor prime și a timpului necesar pentru procesare, precum maturarea brânzeturilor, șampaniei sau jambonului.

Citește și: Mihaela Bilic, recomandări pentru sezonul rece. Cantitatea de magneziu și vitamina D de care organismul are nevoie. „Alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată”

Care sunt alimentele nocive din comerț

Există alimente falsificate? Cuvântul „falsificat” înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate.

Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.

O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum „origine geografică protejată” sau „produs cu origine controlată” garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Mihaela Bilic: „Citiți etichetele cu atenție”

Medicul nutriționist îndeamnă pe toată lumea să citească etichetele produselor. Primul indiciu de suspiciune ar trebui să fie lipsa informațiilor despre proveniența ingredientelor și locul de producție.

Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere. Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat.

În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la metode care pot creea consumatorului iluzia calității.

Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate. Dacă nu ai volume mari, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta!

Și noi, consumatorii, suntem vinovați, ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec. Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății, însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța.

Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a mai precizat Mihaela Bilic.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Alimentele pe care medicii neurologi nu le consumă niciodată. Mulți români le cumpără, deși pot fi periculoase
Capital.ro
Cutremur la Casa Regală. S-a sinucis. Ea a fost un războinic feroce. A fost o luptătoare
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Furtunile lovesc jumătate din țară, inclusiv Capitala. Vânt turbat și ploi torențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte