Pe timpul verii este indicat să consumi alimente cu un conținut de calciu cât mai ridicat. Asta ajută organismul, oasele devin mai puternice, iar osteoporoza este evitată. Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată care sunt cele mai bogate alimente în calciu. Printre acestea se numără laptele, indispensabil sănătății. Însă, acesta mai poate fi luat și din alte alimente.
Calciul este extrem de important pentru că, în primul rând, acesta susține sănătatea oaselor. Peste 99% din calciul care se află în corpul uman se regăsește în oase și dinți. Astfel, după ce osul se oprește din crescut, calciul ajută la păstrarea acestuia și încetinește pierderea densității osoase. Acesta reglează contracția musculară și are un rol foarte important în coagularea sângelui. Mai mult, calciul crește nivelul colesterolului bun, ajută la activarea unor enzime și la funcționarea optimă a sistemului endocrin, influențând nivelul unor hormoni. Totodată, calciul este cel care ajută sistemul imunitar să se apere mai bine în fața infecțiilor.
Iată câteva dintre alimentele care sunt extrem de bogate în calciu:
Semințele: Acestea oferă foarte multe beneficii nutriționale, printre care și calciul Astfel, semințele de susan, chia sau mac sunt surse excelente de minerale. Doar trei linguri de semințe de chia, care ajung la 177 mg per lingură, au mai mult calciu decât un pahar cu lapte.
Sardinele: O porție mică de sardine îți vor oferi 33% din necesarul zilnic de calciu. Cu atât mai bine dacă le consumi sub formă de conserve cu oase, deoarece de aici provine cea mai mare parte a calciului.
Citește și: Micul dejun ideal, oferit de Carmen Brumă: „Bogată în proteine, omega 3, calciu și vitamina D”
Migdalele: Toate nucile sunt excelente pentru sănătate, dar migdalele sunt cea mai mare sursă de calciu dintre ele. De asemenea, ele mai conțin vitamine, proteine și fibre. Sunt recomandate să fie consumate în stare naturală, nu prăjite.
Verdețurile: Trebuie să consumi cât mai des spanac, varză, broccoli și alte verdețuri, în special cele de culoare verde închis. De regulă, cu cât frunza este mai închisă, cu atât conținutul de calciu este mai mare.